Screenshot Al Jazeera Balkan

TIJELO JOJ PRONAŠLI NA DNU BUNARA! Srpski krvnici krivi i za ubojstvo u Hrvatskoj: Marija je samo došla pitati za sudbinu svojih rođaka

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Bivši čelnici Službe državne sigurnosti Srbije, Jovica Stanišić i Frenki Simatović proglašeni su krivima za ubojstvo Marije Senaši u Daljskoj Planini u lipnju 1992. godine, izvijestilo je žalbeno vijeće nasljednika bivšeg Haaškog tribunala (ICTY), takozvanog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT).

Stanišić i Simatović su kažnjeni s 15 godina zatvora nakon što je žalbeno viječe prihvatilo žalbu tužiteljstva i zaključilo da su Stanišić i Simatović sudjelovanjem u udruženom zločinačkom poduhvatu izvršili deportaciju, prisilno premještanje, progon i i ubojstva.

U optužnici se navodi da su Stanišić i Simatović, zajedno s Arkanovom Srpskom dobrovoljačkom gardom, u studenom 1991. uhapsili devet hrvatskih i mađarskih civila te ih ubili. Ubili su i troje ljudi koji su se došli raspitivati o sudbinama svojih rođaka.


Ostale žrtve još čekaju pravdu

Među njima je bila i Marija Senaši čije su tijelo nakon brutalnog ubojstva tada bacili u bunar na čijem je dnu tijelo i pronađeno. Iako su Stanišić i Simatović sada proglašeni krivima za njeno ubojstvo, još uvijek ih nije stigla pravda za ostale zločine počinjene 1991. godine.

MICT je djelomično prihvatio žalbu tužiteljstva na prvostupanjsku presudu i utvrdio da su Stanišić i Simatović sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu te su odgovorni za zločine koje su srpske snage počinile 1992. u Bosni i Hercegovini (Bijeljina, Zvornik, Bosanski Šamac, Derventa, Doboj i Sanski Most) i 1995. u Trnovu i Sanskom Mostu, te za ubojstvo Marije Senaši u Daljskoj Planini.

Žalbeno vijeće, koje je predvodila sutkinja Graciela Gatti Santana, odbacilo je žalbe Stanišića i Simatovića i povećalo im kazne zatvora na 15 godina za zločine počinjene od strane srpskih snaga.

Posljednje suđenje na MICT-u

Iako tužiteljstvo tvrdi da se Stanišiću i Simatoviću može pripisati niz zločina diljem Hrvatske, uključujući Kijevu, Vrliku, Drniš, Hrvatsku Kostajnicu, Saborsko, Škabrnju, Brušku, Marnoviće, Dalj i Erdut, žalbeno vijeće nije prihvatilo te tvrdnje.

Ovo je posljednje suđenje koje je preostalo MICT-u kao nasljeđe rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Sam proces je trajao punih 20 godina, otkako su Stanišić i Simatovića uhićeni u ožujku 2003. godine.
‘Nisu osuđeni za sve svoje zločine’

U povodu presude javili su se i iz Ministarstva pravosuđa i uprave. Izrazili su žaljenje što Stanišić i Simatović nisu osuđeni za sve zločine koje su počinili na teritoriju Hrvatske, podsjećajući da je riječ o najtežim i najokrutnijim zločinima velikosrpskog režima u Vukovaru i Škabrnji.

Podsjetili su kako je postojanje udruženog zločinačkog poduhvata za zločine u Hrvatskoj utvrđeno već ranije, u presudama protiv Milana Babića i Milana Martića u kojima su uz najviše dužnosnike Srbije, uključujući i Slobodana Miloševića, sudjelovali i Stanišić i Simatović.

 
 

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.