Privatni album: Mato Ćurak

TIHOMIROV ODLAZAK: Bio je prvi poginuli bjelovarski branitelj. Evo kako je izgubio život.

Autor: S.V.

Prije točno 30 godina, ime Tihomira Vrdoljaka crnim je slovima u povijest upisano kao ime prvog poginulog branitelja u Domovinskom ratu s bjelovarskog područja. Pokojni Tihomir bio je hrvatski redarstvenik, pripadnik tadašnje Policijske uprave Bjelovar, a kako je izgubio život tog 01. rujna 1991. godine, ispričao je njegov najbolji prijatelj Mato Ćurak, bjelovarski pisac i publicist.

Toga dana u popodnevnim satima, četničko–terorističke grupe krenule su u još jedan u nizu neuspješnih napada na Grad Daruvar i to upravo u naselju Donji Daruvar gdje su naišli na odlučnu obranu hrvatskih snaga. Pored poginulog Tihomira, u ovom žestokom okršaju teško je ranjeno i pet hrvatskih branitelja, njegovih suboraca, pripadnika Policije i Odreda narodne zaštite.

Krvava akcija

Mato Ćurak koji je zajedno s Tihomirom prošao nekoliko ratišta, za Bjelovar.live svjedočio je pogibiji svog najboljeg prijatelja:

“U ranim jutarnjim satima započeo je opći napad pobunjenih Srba na šire područje tadašnje općine Daruvar, na mjesto Sirač, daruvarsko naselje Doljani, ali i sam Grad Daruvar. U mjestu Doljani srpski pobunjenici zarobili su više civila među kojima je bilo djece i žena te time prisilili 20 pripadnika Narodne zaštite i policije da se predaju. Nikola Ivkanec, tadašnji zamjenik zapovjednika PP Daruvar Damira Barberića, šalje žurno izvješće u PU Bjelovar da borbe još traju i da su u poluokruženju. Ubrzo iz Grubišnog Polja stiže 40 dobro uvježbanih pripadnika bjelovarske Specijalne policije ”Omege”, prisjeća se Ćurak koji je s Tihomirom bio dio te postrojbe.

Mato Ćurak/FOTO: Bjelovar.live

On i Vrdoljak su s ostalim bjelovarskim specijalcima bez oklijevanja krenuli put Doljana. No, neprijatelj je minirao i digao u zrak cestovni pravac Daruvar–Pakrac čime im je usporio napredovanje.

Masakr civila

“Usporili su nas i tu je došlo do strašne razmjene vatre. Uz nadljudske napore ipak smo se probili do samog ulaska u Doljane. Naše oklopno vozilo (BOV) je išlo prvo i tada smo se s neprijateljem sukobili prsa u prsa. U jednom trenutku smo spazili na cesti veliki broj do gola skinuti ljudi koji su bili mučeni, razrezani noževima, izranjavani. Bili su to civili i naši branitelji… Pobunjenike tada pritišćemo, a oni u povlačenju pucaju po našim zarobljenicima. Krv je tekla u potocima. Poginulo je pet hrvatskih branitelja a je 12 ranjeno, a ubrzo nam u pomoć dolazi Interventni vod PP Daruvar i naši hrabri dečki i cure iz saniteta s liječnicima”, prisjeća se Ćurak.

Pobunjenici su se potom povukli u vojarnu Doljani koju je držala JNA, da bi zatim probali drugom taktikom, a to je udariti iz drugog pravca, sjevernije iz smjera Batinjana kako bi presjekli komunikaciju i cestovni pravac Bjelovar–Daruvar te grad doveli grad u poluokruženje.




“Zapovjednik bjelovarskih specijalaca Josip Trogrlić tada izdaje zapovijed Zdenku Radiću da s dvije desetine hitno ode na to mjesto, odnosno prema benzinskoj postaji u Donjem Daruvaru. U tim desetinama nalazili smo se Tihomir i ja. Nismo uspjeli doći do benzinske postaje, već smo se iskrcali nekoliko stotina metara niže, kod Vinarije Daruvar i zatim smo krenuli s obje strane prometnice u izravan okršaj s teroristima koji je bilo više od dvije satnije. Borili smo se žestoko i osvajali metar po metar dok su nas tukli s minobacačima. Za nekoliko sati vođenja strašnih okršaja uspjeli smo neprijatelji potjerati na njegov početni položaj u mjesto Batinjani. Nismo smjeli ići dalje jer nas nije bilo puno.”

Tihomir (stoji) i Mato/FOTO: Mato Ćurak

Tihomirova smrt

Bjelovarska Specijalna jedinica ”Omege” na uzvisini u blizini benzinske postaje potom formira punkt te traži hitno pojačanje od nekoliko policajaca iz PP Daruvar.

“Utvrdili smo položaj i odbili smo neprijatelja da zauzme Daruvar. Došli su popodnevni sati kada pobunjenici uz pomoć JNA rade strašan topnički napad na naš položaj. Sasuli su nas sa svih strana. U tim trenucima jedna minobacačka granata pada u blizini mene i Tihomira Vrdoljaka, Tihomira Lovraka i Zdenka Radića. Od krhotina granate jedan geler ranjava našeg suborca i mog najboljeg prijatelja Tihomir Vrdoljaka, dok nas pritisak odbacuje uokolo.”




“Imamo puno ozlijeđenih”, nastavio je Ćurak ispovijest. “Priskačemo u pomoć ranjenom Tihomiru. Zdenko prvi, zatim Lovrak i ja. Zdenko poziva zapovjednika PP Daruvar, ali motorola ne radi. Govori meni da pokušam isto, dok on pokušava s manjom plahtom zaustaviti krvarenje. Uspijevam dobiti sada pokojnog Damira Barberića, ratnog zapovjednika PP Daruvar i vrlo brzo dobivamo pojačanje i sanitet. Unutra su naši dečki iz Opće bolnice Bjelovar, Laćo i Kristijan. Pomažemo im na nosila staviti Tihomira i transportiraju ga za Bjelovar. Nažalost, on je umro na putu do bolnice. I dok slušam tu vijest oko nas cijelo vrijeme padaju minobacački projektili.”

Prema riječima Ćurka, s Tihomirom se upoznao još u osnovnoj, ali su se intenzivno počeli družiti u srednjoj školi.

“To je bilo 80–ih godina prošlog stoljeća. Od tada pa do njegove smrti bili smo nerazdvojni i najbolji prijatelji.”

Ćurak je do sada napisao sedam knjiga o svojim suborcima, a premda su sjećanja još uvijek bolna, kaže kako je sazrelo vrijeme da isključivo svom vječnom prijatelju Tihomiru napokon posveti jednu takvu knjigu….

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.