Photo: Borna Filic/PIXSELL

‘Tigrovi’ su jedan od sinonima obrane Domovine i pobjede u Domovinskom ratu

Autor: Hina

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u ponedjeljak da je 1. gardijska brigada “Tigrovi“ postala jedan od sinonima obrane Domovine i pobjede u Domovinskom ratu, istaknuvši da je slogan “Za Hrvatsku kao Tigar” poticao njihovu vjeru u pobjedu i našu vjeru u bolju budućnost.

Grabar-Kitarović je, zajedno s izaslanikom premijera i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, zamjenikom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Dragom Matanovićem  te zapovjednicima 1. gardijske brigade, njezinim bivšim pripadnicima i obiteljima poginulih branitelja – obišla tehničko-taktički zbor te nazočila prikazu Vojno-akrobacijske ceremonije Počasno-zaštitne bojne i rada intervencija službenih pasa Pukovnije vojne policije.

“Kada bismo hrvatske građane upitali koje su postrojbe na poseban način obilježile naš Domovinski rat, uvjerena sam da bi među prvima istaknuli Prvu gardijsku brigadu Tigrove, koji su postali jedan od sinonima obrane Domovine i pobjede u Domovinskom ratu”, istaknula je predsjednica države i vrhovna zapovjednica OS RH Grabar-Kitarović na obilježavanju 28. obljetnice 1. gardijske brigade “Tigrovi” na zagrebačkom Bundeku.

Podsjetivši da su hrvatske policijske postrojbe morale ispunjavati i vojne zadaće u vremenima kada Hrvatska još nije mogla razviti svoju vojsku, istaknula je da je među njima bila i Jedinica za posebne namjene Rakitje, koja je, uz Antiterorističku jedinicu Lučko, bila osposobljena brzo i učinkovito djelovati na bilo kojem dijelu ratišta.

 Upravo iz te postrojbe izrast će “Tigrovi“ kao prva udarna postrojba Hrvatske vojske, naglasila je.

“Za Hrvatsku kao Tigar“ – u prvim mjesecima velikosrpske agresije ponijeli teret najtežih okršaja

Grabar-Kitarović rekla je i da su “Tigrovi“ u prvim mjesecima velikosrpske agresije na Hrvatsku ponijeli teret najtežih okršaja. Upućeni su u istočnu Slavoniju, a bitka za Vukovar bila je najteže i najveće iskustvo, gdje su “Tigrovi“ pokazali sve najbolje odlike hrvatskoga vojnika: hrabrost, odlučnost, disciplinu, nepokolebljivost, snalažljivost, naglasila je predsjednica Republike.




Ta je postrojba, među inim, imala nemjerljivu ulogu i u zapadnoj Slavoniji, sprječavanju presijecanja Hrvatske, a ‘Tigrovi’ su također bili predvodnici deblokade Dubrovnika i oslobađanja južne Hrvatske. Kruna njihova borbenog puta bilo je sudjelovanje u oslobodilačkim vojno-redarstvenim operacija “Bljesak“, “Ljeto ’95.“ i “Oluja“.

 “Za Hrvatsku kao Tigar“ bio je i ostaje slogan koji je poticao vašu vjeru u pobjedu i našu vjeru u bolju budućnost. Pitanje je samo bilo – kako brže i jače udariti neprijatelja bez obzira na podnesene žrtve, a žrtava, nažalost, bilo je”, kazala je Grabar-Kitarović.

Podsjetila je i da su “Tigrovi”, nakon svršetka Domovinskog rata i potrebe modernizacije i reorganizacije Hrvatske vojske, bili prva brigada reorganizirana prema NATO-vim standardima i među prvima su uspješno sudjelovali u međunarodnim vojnim vježbama.




Predsjednica Grabar-Kitarović također je istaknula važnost nastavka modernizacije Hrvatske vojske i unaprjeđivanja sustava domovinske sigurnosti jer nam međunarodni terorizam i druge neposredne ili potencijalne ugroze nalažu razvijati tehnološki modernu, mobilnu i snažnu vojsku.

Krstičević: Junaštvo “Tigrova” ostat će putokaz s koliko se ljubavi brani Hrvatska

Ministar Krstičević rekao je kako se danas s poštovanjem prisjećamo i 367 poginulih pripadnika “Tigrova”, a njih šest se još vodi kao nestali. Istaknuo je i da će njihov ratni ponos i junaštvo ostati naraštajima putokaz kako se i s koliko ljubavi brani voljena i jedina nam domovina Hrvatska.

“Bili ste ta ključna udarna snaga u pobjedničkim operacijama, naš štit i ponos u obrani od velikosrpske agresije i zato budite ponosni na sebe i svoje suborce.  Ponosna pobjednička Hrvatska vojska u Domovinskom ratu ispisala je povijest braneći i oslobađajući Hrvatsku“, naglasio je ministar obrane.

Poručio je i da je Hrvatska vojska moderna sila spremna na izvršenje svih zadaća i spremna pomoći svome narodu.

Medved: Ova Vlada uspjela izmijeniti neodgovarajući odnos prema hrvatskim braniteljima i ratnim stradalnicima 

Ministar Medved, koji je i sam tijekom Domovinskog rata bio pripadnik 1. gardijske brigade “Tigrovi”, naglasio je kako je ova Vlada uspjela u društvu izmijeniti neodgovarajući odnos prema hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata.

Istaknuo je kako žele stvoriti takvo ozračje u društvu gdje će djeca hrvatskih branitelja, posebice onih poginulih, s ponosom budućim naraštajima izgovarati da su njihovi roditelji bili hrvatski branitelji.

“Takvo okruženje gradimo”, poručio je.

“Proživjeli smo velike strahote u Domovinskom ratu, ali imali smo vjeru i optimizam. Pobijedili smo u Domovinskom ratu i krenimo dalje puni optimizma s međusobnim uvažavanjem i međusobnim povjerenjem uvijek pored sebe prepoznajući one kojima je pomoć najpotrebnija”, zaključio je ministar Medved.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.