fbpx
Foto: HUPŽNDS

TEŠKOG INVALIDA, SUPRUGU UKRAJINKU I BEBU TJERAJU IZ STANA: Slomit će vas njihova sudbina

Autor: Snježana Vučković

Za obitelj Marijana Kovačevića, 100%-tnog invalida iz Zagreba nastupio je vrlo težak životni period. Marijan je suprug Ukrajinke Tetiane Doroshenko i otac njihove 6-mjesečne djevojčice Viktorije, no ova obitelj ubrzo će ostati bez krova nad glavom. Rok za iseljenje iz stančića od 25m2 je 15. lipnja, ali ova nevolja je samo točka na “i”. Problemi su se, naime, počeli nizati teškim oblikom korone koja je Marijana gotovo ubila.

Korona, pa moždani udar i trajna paraliza

“Dobio sam najteži oblik Covid-19 od kojeg sam na tri tjedna završio u komi. Kada sam se probudio, dobio sam moždani udar i cijela lijeva strana mi je ostala trajno paralizirana. Nisam mogao niti pričati, tek sada u tome pomalo uspijevam”, doznajemo od Marijana koji nam s vidljivom teškoćom opisuje svoj tragični niz događaja..

Zbog dugotrajnog ležanja razvile su mu se dekubitalne rane, ima povišen arterijski tlak i stanje akutnog infarkta srca, a uz sve to boluje od šećerne bolesti. Zbog svega, Marijan Kovačević je prema vještačenjima Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i rješenju Centra za socijalnu skrb, 06. listopada 2021. godine proglašen 100%-tnim invalidom IV. stupnja, a zaključeno je i da mu je potrebna trajna pomoć i njega u punom opsegu.


Nakon informacije da ova obitelj pored svega pod hitno mora iseliti iz stana, reagirala je Hrvatska Udruga za pomoć žrtvama nasilja, djeci i siromašnima (HUPŽNDS).

Foto: HUPŽNDS

Moraju iseliti iz stana

“Prema potvrdi Ministarstva hrvatskih branitelja, Marijan je hrvatski branitelj i u teškom je zdravstvenom stanju Njegova supruga Tetiana Doroshenko rođena je u Ukrajini, u kojoj je trenutno rat i ostala je bez svega. Zbog brige o djetetu i bolesnom suprugu nije u mogućnosti odlaziti na posao, pa je prisiljena na porodiljnu naknadu, a Marijan je trajno radno nesposoban i prima 1.500,00 kn osobne invalidnine Centra za socijalnu skrb na zaštićeni račun jer mu je tekući blokiran”, navode iz Udruge.

“Žive kao podstanari u unajmljenom stanu veličine 25m2 koji se sastoji od kupaonice i jedne prostorije u kojoj je kuhinja i prostor za boravak, odnosno spavanje, za koji najmodavcu plaćaju 2.500,00 kn mjesečno s režijama. Vlasnik stana u kojem su podstanari želi im otkazati ugovor o najmu, jer navodno ispred stana u zajedničkom hodniku odlažu dječja i invalidska kolica. No, prema očevidu Centra za socijalnu skrb stvari vrlo složene i ne ometaju prohodnost ulaza, a sama unutrašnjost stana je uredna i sadrži sav neophodan namještaj i uređaje.

Pomoći će i Ministarstvo branitelja

Marijan nam otkriva da je cijeli život kao kuhar, a onda i vozač taksija – bio u radnom odnosu. Što se tiče sudjelovanja u Domovinskom ratu, u njemu je proveo 146 dana na bojišnici u Novoj Gradišci. Ministarstvo branitelja mu je ponudilo jednokratnu financijsku pomoć, no on kaže kako mora dostaviti brojne dokumente, a zbog svog stanja to ne može učiniti.

Informacije za pomoć Marijanu, Tetiani i djetetu Viktoriji:

HRVATSKA UDRUGA ZA POMOĆ ŽRTVAMA NASILJA, DJECI I SIROMAŠNIMA
IBAN: HR6324020061500119802

Erste&Steiermärkische Bank d.d.

Primatelj skraćeni naziv: HUPŽNDS.
Opis uplate: Za Marijana, Tetianu i Viktoriju.

Poziv na broj: 1962-1982

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.