fbpx
Foto: Screenshot/yt

TEŠKA DRAMA U PAKRACU! Opći napad predvodio zloglasni ‘Niger’: Grad branilo samo 90 Hrvata

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Otmica dr. Ivana Šretera, tadašnjeg predsjednika pakračkog HDZ-a i ravnatelja lipičke bolnice, bila je jasan znak da srpski pobunjenici nemaju dobre namjere s Pakracom, gradom u kojem se već i do kolovoza 1991. povremeno pucalo i u kojem su konstantno vladali nacionalni nemiri.

 


 

Samo dan nakon otmice pakračkog humaniste i čovjeka koji je po svaku cijenu sa Srbima želio naći mirno rješenje, 19. kolovoza 1991. godine započeo je opći napad na Pakrac. Neposredno prije samog napada, Pakrac je branila nekolicina lokalnih branitelja i tamošnja policija, a obzirom da su im Hrvati masovno prijavljivali neobična zbivanja (odlazak srpskih civila, raspoređivanje neprijatelja po punktovima i slično), zbog malobrojnosti nisu bili u mogućnosti provjeriti sve te dojave.

Opći napad na Pakrac

Prilično brutalan napad JNA započeo je u rano jutro oko 5h, a na Pakrac se pucalo svim raspoloživim sredstvima. Napad je predvodio ozloglašeni Nikola Dragušin Niger koji je neprijatelje poveo prvenstveno u osvajanje policijske postaje i bolničke zgrade. Tom prilikom otimaju liječnika i ravnatelja bolnice dr. Vladimira Solara koji će naknadno svjedočiti o svom susretu sa dr. Šreterom zatočenim u logoru Bučje. Za ovu otmicu kao i sam napad na grad te naređenje da se likvidiraju četiri civila, Dragušin je osuđen na 20 godina zatvora.

U konačnici, neprijatelj centar grada i policijsku postaju nije uspio osvojiti, pa se nakon dolaska specijalnih jedinica MUP-a – povlači u okolna brda sa kojih minobacačima i dalje napada Pakrac. Svakako treba istaknuti pakračke građane koji su se samoinicijativno uključili u obranu policijske postaje i srčano je branili sve do dolaska hrvatskih specijalaca. Zahvaljujući i njihovoj odvažnosti, grad je obranjen.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.