Tek sada pokopano 16 Hrvata: Ne zna se pravi broj ubijenih još 1993. u Bikošima

Autor: Hina

Posmrtni ostaci 16 identificiranih Hrvata ubijenih u Bikošima pokopani su nakon komemoracije u subotu na mjesnom groblju Prahulje kod Travnika u središnjoj Bosni, a svetu misu predvodio je Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, koji je pozvao na rasvjetljivanje istine o ratnim događanjima i uspostavu pomirenja u toj zemlji.

U selu Bikoši 1993. pripadnici Armije BiH ubili su najmanje 22 Hrvata, no neki izvori navode podatak o 37 strijeljanih Hrvata.

Prije pokopa u Travniku je održana komemoracija za žrtve, po mnogima jednog od najstrašnijih zločina što su ga nad Hrvatima u BiH počinile snage Armije BiH.

Pokop je predvodio Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić koji je u propovijedi istaknuo da je dužnost Hrvata katolika pamtiti imena žrtava.

“Naša je dužnost pamtiti njihova imena jer su nam predali barjak za koji su ginuli, da pamtimo njihove grobove”, rekao je Vrhbosanski nadbiskup i pozvao na rasvjetljivanje istine o svim zločinima, uključujući i onima nad Hrvatima što je, po njemu, preduvjet za pomirenje.

“U ovoj zemlji u kojoj mi živimo treba duže vremena da ljudi imaju hrabrosti istinu priznati, a bez istine nema pomirenja. Istina mora na neki način biti početak pomirenja“, rekao je kardinal Puljić.

Počinitelji zločina u Bikošima do danas nisu procesuirani.




Posmrtni ostaci ekshumirani su još 1996. i 2001. godine iz dvije masovne grobnice. Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a potvrdili su ga i članovi njihovih obitelji.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović rekao je kako je otkrivanje istine o žrtvama način da se ukloni nepovjerenje između različitih naroda.

“Na taj način ona naša sjećanja olakšamo jedni drugima, bez toga nećemo doći do punog povjerenja, nećemo lako otkloniti naša nepovjerenja koje imamo i koja nas koče da normalno živimo na ovim prostorima”, rekao je Čović.




Kako prenosi mostarski Dnevni list, predsjednik Odbora za ukop strijeljanih Hrvata u Bikošima i državni zastupnik Nikola Lovrinović istaknuo je da bol obitelji ubijenih traje desetljećima te da je konačnim završetkom procesa identifikacije omogućeno da žrtve budu dostojanstveno pokopane.

“Danas jasno poručujemo da se u Bikošima dogodio zločin, iako postoje oni koji ga pokušavaju minimizirati. Zaboravu mjesta nema i učinit ćemo sve da se dozna istina”, kazao je među ostalim Lovrinović.

Uz upaljene svijeće ispred fotografija 16 ubijenih, na komemoraciji je prikazan i dokumentarni film o stradanju Hrvata u općini Travnik. Istaknuto je da je s područja općine Travnik tijekom proteklog rata, protjerano oko 20.000 Hrvata, poginulo je 427 vojnika HVO i 124 civila, a nakon rata ubijeno je osam povratnika.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.