Foto: Mate Piskor / CROPIX/ilustracija

TAMO JE UBIJENO STOTINU DJECE! U Prijedoru su Hrvatima i Bošnjacima rekli da nose bijele trake prije masovnog ubojstva i progona

Autor: I.G.

U srijedu je u Prijedoru, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, obilježen “dan bijelih traka” kako bi se prisjetili događaja koji su se odigrali 31. svibnja 1992. godine, kada je u ovoj općini započeo masovni progon nesrpskog stanovništva. U tom periodu, više od tri tisuće Hrvata i Bošnjaka, uključujući najmanje 102 djece, izgubilo je živote.

Članovi obitelji ubijenih i nestalih Prijedorčana organizirali su mirnu šetnju središtem grada kako bi podsjetili na strašne događaje koji su se odvijali prije više od tri desetljeća. Tog sudbonosnog datuma, paravojne snage bosanskih Srba preuzele su kontrolu nad gradom i naredile svim Hrvatima i Bošnjacima da istaknu bijele plahte na svojim kućama, dok su na ulicama morali nositi bijele trake na rukavima kao znak raspoznavanja.

U tišini i bez političkih govora, sudionici komemoracije su čitali imena ubijene djece i položili bijele ruže u središtu Prijedora, na mjestu gdje obitelji već gotovo desetljeće bezuspješno pokušavaju podići spomenik tim nedužnim žrtvama. Međutim, lokalne i entitetske vlasti snažno se protive ovom prijedlogu.


Bosanski Srbi ovo smatraju provokacijom

Ideja da se podigne spomenik žrtvama ovog masovnog progona smatra se provokativnom od strane političara koji vladaju entitetom Republika Srpska. Oni 30. svibnja obilježavaju kao dan oslobođenja Prijedora i smatraju ga simbolom “obrane od hrvatsko-bošnjačke agresije”.

Gradonačelnik Prijedora, Slobodan Javor, istaknuo je ovu tvrdnju i u utorak, kada su lokalni Srbi obilježili taj datum kao simbol “obrane od hrvatsko-bošnjačke agresije”. Napetosti između različitih etničkih skupina još uvijek su prisutne u regiji, a traženje istine, pravde i pomirenja ostaje izazov u postkonfliktnom društvu.

Kazao je kako je povijest samo jedna “i ne smije se iskrivljavati”, a da svima onima koji misle drugačije nema mjesta u Prijedoru.

“Svi koji misle drugačije i koji smatraju da ovdje nema mira i da je nestabilno, koji ne žele suživot, poručujemo da im nije mjesto u našem gradu i da su ovdje nepoželjni”, izjavio je.

‘Uklonite zapreke koje priječe izgradnju spomenika’

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović u posebnoj je izjavi istaknula je kako je krajnje vrijeme da se prestanu nijekati počinjeni zločini i da se odobri postavljanje spomenika ubijenoj djeci.

“Pozivam vlasti u Prijedoru da napokon uklone zakonske i političke zapreke koje priječe izgradnju spomenika ubijenoj djeci Prijedora”, izjavila je Mijatović.
Odavanju počasti ubijenim Prijedorčanima pridružio se i britanski veleposlanik u BiH Julian Reilly. On je u poruci na Twitteru napisao kako se njegova zemlja s tugom prisjeća zbivanja iz 1992. godine.

“Posebno je bolno sjećanje na 102 ubijene djece. Preživjeli trebaju našu potporu, a društvo u cijelosti treba prihvatiti i učiti iz sudski utvrđenih činjenica o ratu ’90-ih”, napisao je britanski veleposlanik.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.