Photo: Robert Anic/PIXSELL

SVI ŠUTE O MASKIRNOJ GRDOSIJI: Što se događa s vojnim neboderom u Zagrebu? Plenković prerezao vrpcu, a on zjapi prazan

Autor: M.P.

Maskirni vojni neboder, čija je cijena gradnje skočila u nebo, zatvoren je i prazan.

Trebao je biti objekt za smještaj časnika i polaznika Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman”, no još nije skroz opremljen.

Zanimljivo, iako neboder nije gotov, prošle godine se žurilo s njegovim otvorenjem, vrpcu je presjekao i premijer Andrej Plenković 27. svibnja prošle godine.

Problem i prije otvaranja

Gradnja je kasnila godinu dana, a ugovor težak 47,3 milijuna kuna s PDV-om na početku mandata potpisao je bivši ministar obrane Damir Krstičević. Sve je trebalo biti gotovo 2018., ali posao povjeren splitskoj tvrtki Lavčević se odužio.

Rokovi su probijani, a rasla je i početna cijena cijele investicije. Zakompliciralo se i s kupnjom  posebne vrste namještaja jer, s obzirom da zgrada ima specifičan oblik, namještaj se mora raditi po mjeri.

“S obzirom da je postupak javne nabave u tijeku, očekuje se kako će građevina biti useljiva u drugoj polovici godine. Trenutno je u tijeku izrada konačnog obračuna izvedenih radova. Ukupni iznos radova iznosit će 60,6 milijuna kn s PDV-om”, stoji u odgovoru Ministarstva obrane na upit Dnevnika Nove TV.




Rasle su pojedine stavke u troškovnicima u odnosu na količine, armaturu, bravariju i neke druge radove.

Izvođač se o penalima pokušava dogovoriti s investitorom

U Ministarstvu obrane kažu da nisu utvrdili tehničke propuste u gradnji, no nisu htjeli pred kameru kao ni splitski izvođač koji u telefonskom razgovoru kratko poručuje da nije dužan reći je li mu, i koliko, do sada isplaćeno. Također, nisu dobili ni odgovor boji li se naplate penala zbog kašnjenja radova, ali je za Dnevnik Nove TV rečeno da će sve biti dogovoreno s investitorom.




Moguće kazne Ministarstvo obrane će razmatrati nakon konačnog financijskog obračuna. Zasad ne otkrivaju jesu li utvrdili da je bilo dodatnih radova bez aneksa ugovora i što je pokazao nadzor glavnog inspektora obrane, ako ga je bilo.

O slučaju nebodera nisu se oglasili ni ministar obrane Mario Banožić, ni Ured predsjednika, a ni Vrhovni zapovjednik Zoran Milanović nije imao komentara.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.