Foto. Filip Klen. MORH

Svečano uručene diplome polaznicima vojnih škola HVU ‘Dr. Franjo Tuđman’: Promovirano 177 časnika i dočasnika

Autor: dnevno

U vojarni Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu održano je obilježavanje završetka školske godine 2019./20. i promocija polaznika vojnih škola HVU-a. Svim polaznicima uručene su diplome i drugi simboli završetka izobrazbe (činovi, prstenje, časnički bodeži), a najboljim polaznicima uručene su posebne nagrade i pohvale.

Uz polaznike te nastavnike i djelatnike HVU-a, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miroslav Tuđman, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj, državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen te predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, zapovjednici grana i drugih ustrojbenih cjelina Hrvatske vojske, predstavnici Ureda predsjednika, MORH-a, sveučilišnih i znanstvenih institucija, Vojno-diplomatskog zbora i drugi.

Izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić je, uz čestitke polaznicima, časnicima i dočasnicima koji su najvažniji dio hrvatskog obrambenog sustava, govorio o budućem razvoju HVU-a za koji su stvoreni preduvjeti izglasavanjem Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti. “Usmjerili smo napore i u poboljšanje te izgradnju nove infrastrukture na HVU-u, primjeri su novoizgrađeni impozantni smještajni objekt Vukovar i obnovljeni sportski tereni, a uz potporu Vlade gradimo i novi kongresni centar. Sveučilište će imati jedan od najmodernijih kampusa čija će infrastruktura pratiti njegov razvoj”, zaključio je državni tajnik Ivić.

Načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj rekao je da već sam pogled na strukturu polaznika pokazuje da se u HV-u stavlja fokus na cjeloživotno učenje. “Pozivam vas da u daljnjoj karijeri budete ambiciozni, da ciljate visoko, trudite se biti najbolji”, naglasio je Hranj, izrazivši ponos što je Hrvatsko vojno učilište izraslo u modernu visokoobrazovnu i znanstveno-istraživačku instituciju.

Zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen pozdravio je sve nazočne i istaknuo da je ova akademska godina bila posebno zahtjevna zbog pandemije virusa COVID-19 i potresa, što je natjeralo HVU da u najkraćem mogućem roku prilagodi proces izobrazbe i omogući polaznicima da uspješno završe školovanje. Ta zadaća uspješno je izvršena.

U prigodnom obraćanju postrojenim polaznicima, predsjednik Republike Zoran Milanović čestitao im je na uspješnom završetku izobrazbe. “Vaše školovanje je dobro i strogo, sada je došlo kraju, čekaju vas vaše postrojbe i misije u Hrvatskoj i u okviru međunarodne vojne suradnje i kolektivne obrane. Svijet će za godinu dana biti još povezaniji, ali i kompliciraniji, pa će vaša uloga čuvara hrvatske neovisnosti i suverenosti biti još izazovnija, no nadam se i mirna i lijepa, jedan put u kojem ćete graditi svoje karijere i obitelji”.

‘KOME SU SMETALE SVETINJE?’ Preko noći prefarbani tek obnovljen grafit zastave i grb brigade u Dubravi

Izobrazbu na vojnim školama uspješno je završilo ukupno 177 polaznika i to 155 polaznika pripadnika HV-a, jedan polaznik iz Ministarstva unutarnjih poslova, jedan polaznik Ministarstva vanjskih i europskih poslova, jedan polaznik Hrvatske vatrogasne zajednice i 19 polaznika stranih zemalja (Bosna i Hercegovina – 10, Crna Gora – tri, Republika Kosovo – jedan, Republika Sjeverna Makedonija – tri i Republika Slovenija – dva). Riječ je o polaznicima koji su završili izobrazbu u časničkim i dočasničkim školama.

Časničku izobrazbu završio je 22. naraštaj Ratne škole “Ban Josip Jelačić” (18 polaznika), 28. naraštaj Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro” (40 polaznika), 19. naraštaj Temeljne časničke izobrazbe (98 polaznika) i 23. naraštaj Temeljne časničke izobrazbe HRZ-a – vojni piloti (šest polaznika). Dočasničku izobrazbu završio je 18. naraštaj Visoke dočasničke izobrazbe (15 polaznika). Od ukupnog broja od 177 polaznika, izobrazbu je uspješno završilo 25 žena odnosno njih 14 posto.

U programu su sudjelovali i pripadnici Počasno-zaštitne bojne sa svečanim postrojem, a prigodni glazbeni program izveli su Klapa „Sv. Juraj“ HRM-a i Orkestar HV-a.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.