Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

SVEČANA PRISEGA KADETA U KNINU: Ministar ih pozvao da se sjete naših heroja Domovinskog rata

Autor: Dnevno

U nazočnosti visokih vojnih i civilnih dužnosnika, roditelja, rodbine i prijatelja u subotu, 21. rujna 2019. u Kninu je održana svečana prisega 17. naraštaja kadeta Hrvatskoga vojnog učilišta “Dr Franjo Tuđman”, javljaju iz MORH-a.

U 17. naraštaju prisegu domovini položilo je 122 kadeta, od kojih je 86 kadeta 6. naraštaja preddiplomskih sveučilišnih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja, 28 kadeta drugog naraštaja integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojnog pomorstva te osam kadeta kandidata za vojne pilote. Svoje školovanje započelo je i 16 kadeta iz partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Kosova te jedan kadet Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Svečanu ceremoniju su uveličali izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i njezin savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Darija Puljić, zamjenica župana Šibensko-kninske županije, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika GS general-pukovnik Drago Matanović, savjetnici ministra i zapovjednici grana OS RH, gradonačelnik grada Knina Marko Jelić, predstavnici akademske zajednice, predstavnici vojno diplomatskog zbora i drugi.

Nakon ceremonije uručenja beretki na Kninskoj tvrđavi, kadeti su se svečano postrojili na kninskom stadionu Dinara, gdje ih je na davanje svečane prisege pozvao zapovjednik Kadetske bojne satnik Hrvoje Šimleša. Prisegu je dodatno uveličao prelet nekoliko aviona Pilatus PC9 kojima su pilotirali upravo kadeti-piloti uz nadzor svojih instruktora.

Čestitke kadetima na prisezi uputio je u ime predsjednika Vlade RH ministar obrane Damir Krstičević ujedno zahvalivši kadetima iz partnerskih zemalja na iskazanom povjerenju i želji za uključivanjem i obrazovanjem u okviru naših studijskih programa.

“Knin je simbol naše pobjede u Domovinskom ratu i simbol snage pobjedničke Hrvatske vojske”, kazao je ministar izražavajući zadovoljstvo što je nakon devet godina prisega ponovo u tom gradu ali i podsjećajući kako je promocija u gradu heroju i simbolu stradanja u Domovinskom ratu -Vukovaru, a upravo su ova dva grada simboli na kojima je izgrađena moderna Hrvatska vojska.

Ministar je kadetima poručio kako vjeruje u njih te im poručio da budu ponosni na svoju odluku jer ovim činom postaju dio sustava u čijem središtu je prije svega čovjek. ” Sve svoje pobjede i prevladavanje izazova Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska duguju svojim ljudima – njihovom domoljublju, volji, znanju i iskustvu. To je temelj na kojem se gradi svaki uspjeh i ostvaruje pobjeda. Uz sve ljudske vrline i kvalitete koje su temelj karaktera hrvatskog vojnika, uspješnost uvelike ovisi i o znanju. Znanje je ključ stalnog jačanja najvrjednijih potencijala svih grana Hrvatske vojske”, istaknuo je ministar.




Hrvatska vojska bila je i ostala mjesto koje cijeni izvrsnost u svakom pogledu, poručio je kadetima ministar te ih pozvao na izvrsnost i hrabrost, da hrabro idu u susret izazovima i budu otvoreni za nove ideje te im poručio: “Voditi možete jedino osobnim primjerom! Na svom putu rasta, usavršavanja i razvoja nailazit ćete na poteškoće, ali zadržite pozitivan stav, sjetite se naših heroja, slijedite viziju koja vas je danas ovdje dovela i vjerujem kako ćete izaći kao pobjednici”.

 




 


Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.