fbpx
Foto: Udruga Ante Starčević/Tovarnik

SUZE U TOVARNIKU! Izgladnjivanja, ubijanja… Pokop 48 žrtava bio je vrlo potresan

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na današnji dan svake godine obilježava se godišnjica pokopa 48 mještana ekshumiranih iz masovne grobnice koji su ubijeni za vrijeme srpske okupacije Tovarnika.  Naime, tijekom Domovinskog rata u tom je mjestu ukupno stradalo 75 mještana, a za njih petero se još uvijek traga.

Pokopano 48 žrtava

Na dan 31. siječnja 1998. godine na tamošnjem su groblju pokopani posmrtni ostaci 48 Tovarničana, ekshumiranih iz masovne grobnice nakon agresije 1991. Imena žrtava nalaze se na spomen-obilježju, a taj se datum naziva “Dan kada je Tovarnik plakao.”

Vođeni suludom i genocidnom idejom o stvaranju Velike Srbije, čije bi zapadne granice bile Virovitica-Karlovac-Karlobag, združene vojne postrojbe tzv. JNA, paravojnih postrojbi iz Srbije i domaćih četnika, slomile su 22. rujna 1991. malobrojnu i slabu obranu sela Tovarnik, nakon čega je započelo sustavno i plansko ubijanje, mučenje, pljačkanje i raseljavanje hrvatskog i nesrpskog stanovništva.


Bijele trake, izglađivanja, silovanja, ubijanja

Ubijanja, premlaćivanja do smrti, izgladnjivanja, svakovrsna tjelesna i psihička mučenja, koja zdravi ljudski um teško može i zamisliti, bila su stravična svakodnevica u kući logoru pok. dr. Đorđa Cvejića, kroz koju je krajem 1991. prošlo najmanje 300 hrvatskih branitelja i civila, pretežno iz Tovarnika i okolnih mjesta.

Ljudi koji nisu ubijeni u toj kući, nakon mučenja su odvođeni pa ubijani i bacani u masovnu grobnicu, u koju je bačen i ubijeni župnik vlč. Ivan Burik, koji je najveći dio svoga svećeništva, punih 28 godina proveo u Tovarniku. Dio mještana odveden je u logore u Srbiju, najviše u Begejce i Sremsku Mitrovicu. Nakon okupacije Tovarnika svi Hrvati su morali nositi bijele trake oko ruke i imati bijele plahte na kući, a samo za njih je vrijedio policijski sat.

 

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.