Screenshoot

SUTRA KRAJ SUĐENJA ZA ZLOČIN U LOVASU! Hoćemo li nakon deset godina konačno doznati kazne?

Autor: S.V.

Srbijansko pravosuđe još je 2007. podiglo optužnicu protiv 14 osoba za likvidaciju najmanje 70 Hrvata iz Lovasa, ali tek ćemo sutra doznati kolike su kazne za jedan od najmasovnijih zločina u Domovinskom ratu.

U međuvremenu, čak su petorica optuženih preminula…

Nevladina udruga Fond za humanitarno pravo, čiji promatrači od početka prate suđenje za zločine u Lovasu, ukazala je na apsurdnu pravnu situaciju da je nakon 11 godina procesa, pred sudom broj žrtava smanjen na svega 28 jer su u međuvremenu petorica optuženih preminula. U slučaju kada optuženi preminu, Tužiteljstvo za ratne zločine ima zakonsku obvezu dodatno precizirati optužnicu, u kojoj treba umanjiti broj žrtava čije se ubojstvo stavljalo na teret preminulim optuženicima.

Optuženi se terete u da su kao pripadnici lokalne civilno-vojne vlasti, Teritorijalne obrane Tovarnika, potčinjene tadašnjoj JNA, i paravojne postrojbe „Dušan Silni“, sudjelovali u napadima na Lovas i civilno stanovništvo.

Minsko polje, okrutna ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad, jedan su dio strahota koje su preživjeli mještani Lovasa, koji su nakon toga protjerani.

Lovas se izdvaja i kao mjesto koje je poslužilo za realiziranje sulude, srpske ideje čišćenja minskog polja tijelima nesretnih mještana koji su natjerani kroz njega proći.

U prvom naletu ubijeno je ili od mina poginulo 20 ljudi, da bi, nakon što su izvučeni ranjeni, ostatak preživjelih bio natjeran da nastavi s hodanjem u minskom polju.




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.