Screenshot

ŠUŠAK-RAŠETA: Potpisan sporazum o bezuvjetnom prekidu vatre

Autor: S.V.

U nazočnosti posebnog izaslanika Ujedinjenih naroda u Sarajevu su, s hrvatske strane ministar obrane Gojko Šušak, a u ime JNA general Andrija Rašeta, 2. siječnja 1992. potpisali sporazum o bezuvjetnom prekidu vatre u Hrvatskoj. Potpisivanju ovog značajnog sporazuma koji je konačno donio predah od neprekidnih vojnih djelovanja prisustvovao je Glavni tajnik UN-a Cyrus Vance, a sporazum je na snagu stupio već slijedećeg dana, 03. siječnja u 18 sati.

Sporazum koji je donio predah

Sarajevskom sporazumu koji je, iako ne u potpunosti, poštivan, prethodilo je čak 15 neuspjelih pokušaja dogovora o prekidu vatre.

Prekid vatre podrazumijevao je ostanak zaraćenih snaga na položajima koje su trenutno držale.

Faza “ni rat, ni mir”
Sarajevsko primirje došlo je u trenutku kad je značajno oslabila inicijativa srpskih snaga, a kad je Hrvatska vojska ojačala brojčano i organizacijski, te u naoružanju i opremi. Sukladno Vanceovom planu, snage JNA izvučene su u Bosnu i Hercegovinu s kompletnim naoružanjem i zalihama, a primirje u Hrvatskoj omogućilo je srpskim snagama vrijeme za pregrupiranje i sljedeću etapu rata u Bosni i Hercegovini, koja je započela početkom travnja 1992., s dalekosežnim posljedicama i za Republiku Hrvatsku.

Stupanjem na snagu Sarajevskog primirja okončana je prva, sveobuhvatna faza rata u Hrvatskoj, i nastupila je faza “ni rata ni mira”, odnosno sukoba niskog intenziteta, koja će potrajati do kraja 1994., odnosno 1995. godine.
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.