Foto: Dnevno.hr

ŠUŠAK PROGLAŠEN JUNAKOM! Kćer Katarina: ‘Drago mi je što moj otac ne pada u zaborav’

Autor: Snježana Vučković

Ratni ministar obrane, pokojni Gojko Šušak, danas je na svečanosti u prostorijama Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH –  proglašen Junakom Domovinskog rata.

Priznanje koje dodjeljuje UHBDR91, preuzela je njegova kćer Katarina koja se emotivno prisjetila svog oca:

“Drago mi je što moj otac ne pada u zaborav”

“Svjesna sam njegova doprinosa, kao i svega što je učinio za samostalnost i neovisnost Hrvatske. Drago mi je što ta činjenica ne pada u zaborav.”


Foto: Dnevno.hr

Na svečanoj dodjeli kojom je moderirao predsjednik UHBDR91 Mladen Pavković, pojavili su se brojni uzvanici od kojih su mnogi imali prigodu nešto kazati nešto o Gojku Šušku. Tako su se ratnog ministra prisjetili general Rahim Ademi, general Ivan Tolj, general Ljubo Ćesić Rojs, predsjednica Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara, Igor Peternel i drugi. Događaju su također nazočili vukovarski branitelj Zlatko Zaoborni, te ratni pilot Danijel Borović koji je lani primio isto priznanje od ove udruge.

Gregurić: “Premalo je knjiga o Šušku”

Foto: Dnevno.hr

Zorica Gregurić s posebnim se pijetetom prisjetila Gojka Šuška, ali se tom prilikom požalila na odnos države i društva prema herojima Domovinskog rata:

“Premalo je knjiga o Šušku, premalo se priča i uči o tim stvarima. Država ne radi svoj posao i to se mora mijenjati. Konkretno ovo priznanje ne bi trebale biti dodjeljivane na razini udruga, nego bi ih država trebala ustanoviti. Situacija u školama je također kritična. Djeca danas ne znaju nabrojati ni dva heroja Domovinskog rata.”

Zorica Gregurić i Zlatko Zaoborni/Foto: Dnevno.hr

Peternel je u svom govoru naglasio kako je nasušno bitno da se kroz medije promiče povijesna istina, Podsjetio je kako je svojedobno i Šuškovo ime bilo “gurano pod tepih”, a svoje je navode o falsificiranju povijesti aktualizirao podatkom o promjenama naziva zagrebačkih ulica.

Peternel zabrinut za ulicu Gojka Šuška

“Srećom, ulica s imenom Gojka Šuška neće se mijenjati, no nikad se ne zna…”, kazao je znakovito i obećao borbu u gradskoj skupštini za hrvatsku povijesnu istinu.

Pilot Danijel Borović/Foto: Dnevno.hr

Najintimnije sjećanje na Šuška imao je njemu najbliskiji general, Ljubo Ćesić – Rojs:
“Javnost ne zna za neke ključne datume i događaje u kojima je Šušak donosio odluke. Ja sam često bio emotivan i nerazuman, pa mi je znao zaprijetiti da će me ‘smiriti ćuškom’. Mnogi Hrvati koji se danas busaju u prsa, nisu mu dostojni očistiti cipele”.

Ivan Tolj je svoje sjećanje na Šuška iznio gotovo poetski, a na kraju svog izlaganja je zaključio:

“Šušak nije bio od puno riječi, ali je bio od riječi.”
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.