Ministarstvo hrvatskih branitelja

ŠUŠAK: ‘Oluja je završena!’

Autor: S.V.

Na današnji dan, 7. kolovoza 1995., tadašnji ministar obrane Republike Hrvatske Gojko Šušak izgovorio je riječi koje su odjeknule zemljom:

“Oluja je završena!”

To, dakako, nije značilo i konačan kraj najveće ratne operacije u Domovinskom ratu, ali je već tada bilo sasvim jasno da je Hrvatska izvojevala pobjedu.

Poražene velike četničke utvrde

Pokojnog Gojka Šuška za ovakvu izjavu danu u 18 sati posebno je motivirala činjenica da su tijekom toga dana oslobođeni Gornji i Donji Lapac, Mazin, Dobroselo, Boričevac, Kulen Vakuf, Cetingrad, Veljun, Krnjak, Vojnić, Gornje Mekušje, Kamensko, Tušilović, Turanj, Šanac i brojna druga naselja i mjesta.

Upravo zato, ovaj je datum i službeno prihvaćen kao završetak Oluje, premda je poznata predaja 5. korpusa generalu Stipetiću uslijedila tek sutradan, 8. kolovoza.

Posljednji trzaji srpske vojske

Na sam dan Šuškove objave o okončanju VRO Oluja, neprijateljske su snage pokazivale posljednje atome otpora.

Nakon što su Srbi iz BiH zrakoplovima raketirali Sisak, Županju, Požegu, Daruvar, Novsku, Orahovicu, Slatinu te sela Mačkovac i Savski Bok, uz znatnu materijalnu štetu i pogibiju dvije i ranjavanje 11 osoba, hrvatska protuzračna obrana srušila im je nad Slavonijom dva zrakoplova tipa “Orao”. Iz zrakoplova su bila gađana i kemijska postrojenja u Slavonskom Brodu.

(FOTO) ČASNICA HV-A O OLUJI NA DRUGI NAČIN! ‘Šaljem vam fotografije koje sam tada snimila. Nisu ugodne’

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.