Foto: Facebook

SUDAC DOBRONIĆ DOBIO PISMO OD RATNOG INVALIDA: ‘ZDS je još iz himne srednjovjekovnih mornara’

Autor: S.V.

Mario Filipi, 100%-tni hrvatski ratni vojni invalid koji je prilikom proboja iz Nuštra prema Vukovaru ostao bez ruke i noge, novom predsjedniku Vrhovnog suda obratio se otvorenim pismom.

Ovaj bivši novinar koji se na bojišnici zatekao kao ratni reporter, osvrnuo se na izjavu Radovana Dobronića koji je za pozdrav “za dom spremni” ustvrdio kako je “nedopustiv u bilo kojoj prilici”.

Filipi je najprije objasnio kako mu nije običaj na ovakav način komunicirati s predstavnicima najviše vlasti, no sada će, kaže, učiniti iznimku.

“Podsjećam vas na vašu poziciju”

“Riječi koje ste Vi upotrijebili mogu dovesti do dramatičnih događaja ako ih dosljedno prenesete u odluke suda kojemu predsjedate. Ako su moje informacije ispravne, Vi ste izjavili da su ‘pod tim pokličem ljudi bili ubijani bez ikakvog povoda i razloga, na temelju nepojmljivih kriterija koji ne mogu i ne smiju postojati’, kao i da je taj slogan ‘nedopustiv u bilo kojoj prigodi’. Moram Vas podsjetiti da ste Vi jedna od najviše rangiranih osoba u državi. Vaša je pozicija usporediva s pozicijom predsjednika Republike, predsjednika Sabora ili premijera. Zato svaka Vaša riječ ima golemu težinu koja može bitno utjecati na političku situaciju u zemlji”, dio je pismo kojeg je Mario Filipi uputio Dobroniću.

“Slogan ‘Za dom spremni’ mnogo je stariji nego što mnogi misle, uključujući i Vas. Hrvati kroz cijelu svoju povijest njeguju umijeće mirnog suživota s drugima i nenapadanje drugih. Dolaskom na ovo mjesto gdje danas stoji naša domovina, Hrvati su, primivši kršćanstvo, sklopili s papom neku vrstu sporazuma kojim su se obvezali da nikada ne će ratovati izvan svoje domovine. Za uzvrat papa im jamči da će ih u slučaju napada neke vojske na Hrvatsku štititi svojom molitvom koja će zazvati Božju pomoć u očuvanju Hrvatske…”.

U nastavku podugačkog pisma, Filipi objašnjava kako je suzdržavanje od agresivnih ratova za Hrvatsku imalo visoku cijenu, te opisuje kako su Hrvati masovno ginuli kroz povijest.

Himna mornara?

“Ta mučna vjekovna obrana stvorila je u svijesti i emocijama Hrvata osjećaj svetosti obrane doma kao svetinje za koju je vrijedno umrijeti. Zato je u raznim inačicama slogan ‘Za dom spremni’ nastao nevjerojatno rano. U mjestu Punat na otoku Krku pučki sakupljač narodnih sjećanja na povijest Rado Žic Mikulin zabilježio je pjesmu koja je zapravo bila himna hrvatskih srednjovjekovnih mornara. Oni su sebe nazivali ormanci, prema brodovima koji su se zvali ormanice i dominirali su Jadranom do kraja prvog milenija. U toj himni slogan ‘Za dom spremni’ pojavljuje se gotovo doslovno na čak tri mjesta.




Prva strofa:

Ormanci zi brodi smo strašnih    – Mornari smo s brodova strašnih
Ča dušmanu škujaju bok               – Što dušmanu probijaju bok
Za dom vavik smo spravni          – Za dom uvijek smo spremni
Na suvraga delat naskok.           – Na neprijatelja učiniti naskok.

Peta strofa:




Za dom vavik smo spravni   – Za dom uvijek smo spremni
Ko triba i život dat                  – Ako treba i život dat’
Aš vavik va boju jutu             – Jer uvijek u boju ljutom
Brata brani brat.                    – Brata brani brat.

Sličan slogan javlja se kod Nikole Šubića Zrinskog. Upotrijebio ga je čak i Ivan pl. Zajc u istoimenoj operi. Tamo doduše nema odziva ‘spremni’ jer umjetnička konstrukcija marša ‘U boj, u boj’ ne može sadržavati odziv zbog ritma i slogova. Ali nemojte sumnjati je li odziva bilo. Isti slogan pojavljuje se kod vojnika bana Jelačića. Posebno se intenzivira u 30-tim godinama 20. stoljeća prilikom pobune poznate kao „Velebitski ustanak“, a nalazimo ga i na zastavi izseljenih Hrvata u Argentini.

“Ostanete li pri tome, morat ćete izgraditi mnoge zatvore”

Vlasti NDH taj slogan ugrađuju u svoj pozdrav. Nisu ga izmislili jer im je od ranije bio poznat. I baš zbog te činjenice on postaje “ustaški” i mnogi uključujući i Vas ga žele po svaku cijenu ukloniti iz javnog života”.

Nakon osvrta na NDH i ustaše, Filipi obraćanje završava ovim riječima:

“Na kraju u zaključku želim naglasiti da je ‘Za dom spremni’ milenijski hrvatski politički i vojni program obrane doma bez napada na tuđi dom. To je potvrđeno i u Domovinskom ratu. Pod sloganom ‘Za dom spremni’ branili smo se, a ni u trenutku pobjede nismo ni koraka iskoračili preko nepravedne ‘avnojske’ granice.
Budete li zatvarali domoljube koji se ne žele odreći svog vjekovnog slogana, morati ćete sagraditi neke nove zatvore jer ima nas mnogo. A na kraju, tko se mača lati od mača gine.”

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.