Facebook

STRIP O ZLOČINU NA OVČARI U ŠKOLSKIM UDŽBENICIMA: Autor je bajker i branitelj Nenad

Autor: S.V.

Nenad Barinić, roker, bajker, umjetnik i hrvatski branitelj, na vrlo osebujan način gaji sjećanje na Domovinski rat.

Barinića koji izrađuje i fotorobote, javnost je upoznala po stripu “Vukovar: HAŠ” kojim je predočio sebe i svoje bajkersko društvo kao vinkovačke pripadnike subkulture koji su početkom rata motorističke oznake zamijenili ZNG, HOS i MUP prišivkama:

Nenad Barinić kao branitelj

Bajkeri na bojišnici: priča o Hašu

“Umjesto marama kao zaštitu od vjetra stavili krunice kao zaštitu od metka. Tako smo učinili i Haš i ja, Kićo, Paza, Čoki, Šerpa, Pihi, Sule, Debeli, Zagorac, Jura, Jure, Čelje, Terci, Cigo, Prnja... Neki se nisu nikada vratili”, rekao je Barinić za Glas Slavonije i objasnio zašto je naziv stripa posvetio upravo Hašu:

“Nestao je kao ranjenik iz vukovarske bolnice. Svatko će u ovoj priči prepoznati nekog ‘svog Haša’ iz ulice, kvarta – jednostavnog lika, frajera s ulice koji je u poderanim hlačama i patikama otišao u rat. Priča o njemu nije završena, stripom sam izvršio prvi dio svoga zavjeta. Nastajao je u mojoj glavi, spontano i podsvjesno još od 1992. godine, jer nisam i neću prestati tražiti istinu o Haševoj sudbini. Svaki sam, pa i najmanji trag, slijedio, skupljao informacije, dokumente. Prvi strip o njemu je iz 2014., i dio je monografije ‘Domovinski rat u stripu’, drugi ima 84 stranice, i ima još prostora, ali samo u slučaju ispunjenja mog zavjeta. Volio bih strip završiti i trećom cjelinom, u jednoj knjizi, jednog dana kada zapalim svijeću na poznatom mjestu, kad ga nađem(o). Kad se duša našeg prijatelja, a i moja, smiri. Tada će priča o Hašu biti završena,”, kaže Barinić.

Glas Slavonije

Ovčara kroz strip

Ovaj umjetnik počeo je objavljivati 1986. godine, a njegova inspiracija nije nestala niti tijekom rata. Dapače, u tom periodu je objavio stripove “Luka specijalac” i “1991.”, no prema mišljenju Ministarstva branitelja strip-album “Vukovar: HAŠ” iznimno je djelo koje će donijeti svježi i originalni pristup koji o Domovinskom ratu svjedoči kroz priču o prijateljstvu, temeljen na stvarnim događanjima i likovima.

U nepreglednom Barinićevom strip opusu pri čemu je napravio brojne ilustracije za knjige i dokumentarne filmove, svakako treba izdvojiti strip “Ovčara – krik u noći” koji se našao u udžbenicima osnovaca:

“Rješenjem Ministarstva prosvjete i športa imenovan je pomoćnim nastavnim pomagalom u osnovnim i srednjim školama, predstavljen je i u čitanki za 4. razred gimnazije. Kadrovi i stranice iz strip-albuma ‘Vukovar: HAŠ’, uvršteni su u dio tematske cjeline o ratu i poraću, u istu čitanku.”




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.