Screenshot

STRAVIČNA ISPOVIJEST! ‘Kao klinac sam ispalio pet metaka u četnika koji mi je pokušao ubiti oca i majku’

Autor: Snježana Vučković

Ratna ispovijest Davora Ančića koju je podijelio s Ivicom Pandžom Orkanom u “Orkanoviziji”, gledatelje ove emisije ostavila je u šoku.

Svaka rečenica koju je izgovorio ovaj bivši logoraš sa stažom zatočeništva od čak 433 dana, bila je nestvarna, nevjerojatna i stravična. Davor Ančić kao 60%-tni invalid Domovinskog rata od države dobiva 560 kuna, a svoju životnu priču započeo je pričom o hrvatskom selu smještenom između Gline i Dvora, u kojem je rođen i u kojem je dočekao okupaciju:

Imao sam 18 kada sam se zamjerio zloglasnim Šiltovima

“Bili smo okruženi Srbima… Mojoj majci, ocum bratu i meni koji smo živjeli u kući na samoj cesti, nije bilo lako. U našem susjedstvu se dogodila “Joševica” u kojoj je ubijen 21 civil, cestom su jurili kamioni i automobili puni četnika, pucali su po kući, bacali eksploziv… Izlazili smo na stražnja vrata”, prisjetio se Orkanov gost koji kaže kako u to vrijeme Hrvati na području okupiranom od Srba nisu imali nikakva ljudska prava.

“Ja sam imao samo 18 godina i radio sam kao automehaničar. Ubrzo sam prestao raditi, a situaciju nam je donekle olakšalo prisustvo UNPROFOR-a. Oko kuća su nam se motali “domaći četnici”, Šiltovi i ostali. Upravo Šiltovi dobili su zapovijed da me likvidiraju jer su pretpostavili da sam na radnom mjestu čuo stvari koje nisam smio čuti. 10. listopada krajinska milicija me odvela na ispitivanje, a u kući je napravljen pretres. Iako su bili detaljni, nisu pronašli moju pušku”, izjavio je Davor Ančić.

Ispričao je kako je istoga dana uočio bijelo vozilo koje se neobično sporo kreće oko njegove kuće. Iako su tim smjerom svakodnevno jurili kamioni i automobili puni naoružanih četnika, bijelo vozilo je u njemu odmah izazvalo sumnju:

Stavili su fantomke i uhvatili moju majku

“Iz njega su izašli četnici koji su prilazeći dvorištu počeli nabijati fantomke na glave… Izvadili su oružje i zgrabili moju majku, a ona je počela zazivati oca koji je znao da je nešto ozbiljno jer ga je pozvala imenom… Inače ga je zvala “stari”… Tada sam izletio i ja. Ugledao sam kako otac grabi moju majku i zajedno s njom se baca iza bunara kako bi se spasili naoružanih četnika. Uzeo sam svoju pušku rafalno ispalio pet hitaca u čovjeka koji je nišanio u moje roditelje”.

Nakon toga, četnici su se razbježali, a za Davora Ančića je životna kalvarija tek započela.

433 dana logora u Glini

UNPROFOR od kojeg je očekivao zaštitu, potpisao je suglasnost da ga se preda sudu RSK na kojem ga dočekuje tadašnji sudac Nikola Sužnjević.  Nikola Sužnjević, isrtiče Ančić, i danas živi u Glini, a 2013. bio je kandidat na uzborima za gradsko vijeće u Glini.

“Bio sam siguran da će me osloboditi jer je u pitanju bila samoobrana. Međutim, Nikola Sužnjević protiv mene diže optužnicu za pokušaj ubojstva i terorizam, a ja završavam na 433 dana u glinskom logoru”, kazao je ovaj bivši logoraš u Orkanoviziji.

Što ga je čekalo u logoru i kako su ga tretirali, pogledajte na 35:00 emisije.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.