Foto: Vukovarsko srijemska županija

STRAVA U VINKOVCIMA! Udar pete kolone i Srba iz Mirkovaca: Dan najvećeg broja žrtava

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na današnji dan, 22. srpnja 1991. godine, Vinkovci su postali mjesto u kojem je u samo nekoliko sati ubijen gotovo najveći broj ljudi kroz cijeli Domovinski rat.

Iz do tada prijateljskih, prigradskih Mirkovaca u rano jutro započeo je minobacački napad na Vinkovce i na Nove Jankovce u kojem je odmah poginuo redarstvenik Mihajlo Lazor iz Ivankova. Zagrebačka specijalna policija i pripadnici Zbora narodne garde žurno su uzvratili, a nakon ulaska u Mirkovce, srpskim su teroristima uputili poziv na predaju na koju, naravno, neprijatelj nije pristao.

Dolazak JNA sve pogoršao

Napad hrvatskih branitelja nastavljen je na Mirkovce, a okršaj se pretvorio u žestoku trosatnu borbu koja je rezultirala obostranim, brojnim žrtvama. Sve je pogoršao dolazak JNA koja je oko 13 sati započela topničku paljbu po Vinkovcima.

“Prvi put upotrijebljeni su višecijevni raketni bacači i haubice velikih kalibara, a uključeno je i zrakoplovstvo. Ono što je bila novost i što je svima dalo razloga za razmišljanje bilo je aktiviranje pete kolone u samom gradu. Civili sa snajperima otvarali su vatru na sve što se kretalo Vinkovcima”, napisao je povjesničar Borna Marinić za HKM.

Brojne vojne i civilne žrtve

Akcija je, stoji u izvještaju zapovjedništva Zbora narodne garde i policije, sve do 11 sati sve je bilo pod kontrolom i sve je upućivalo na uspjeh do trenutka u kojem se umiješala JNA koja je, po svemu sudeći, bila spremna na reakciju.  Najviše žrtava palo je upravo dolaskom JNA pripadnicima ZNG-a i specijalne policije s leđa, pri čemu su ubijeni pripadnici ZNG-a Marinko Šimunac, Franjo Jurčić, Dražen Abramović, Tunjo Perić, Vinko Dondić, Perica Bušić, Mato Božić, Mario Prusina, Nade Rogić, Ivan Pranjić, Ivo Marinović, Željko Jurčević i Dražen Tomšić.

Istoga dana u Vinkovcima í Novim Jankovcima poginuli su civili Marko Veseltić, Jadranka Kesegić, Zora Popović, Karanfiljka Trifunović i Josip Trifunović, a u vinkovačku bolnicu dovezeno je više od trideset ranjenih.




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.