Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX, Ilustracija

STRANI TURISTI OSTALI U ŠOKU! Neugodno iznenađenje: Došli na Plitvice vidjeti slapove, dočekali ih ljudi s bradama

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na današnji dan, 25. ožujka 1991. u Plitvicama su započele demonstracije koje će rezultirati prvom hrvatskom žrtvom Domovinskog rata.

Samo nekoliko dana ranije, Skupština općine Knin donijela je odluku o “trajnom izdvajanju iz sastava Republike Hrvatske” usput pripajajući više mjesnih zajednica s područja Drniša, Sinja i Šibenika. Istovremeno, pobunjeni Srbi su u Vinkovcima najavili isti scenarij za područje Slavonije i Baranje, pri čemu su izabrali Gorana Hadžića za novog predsjednika Srpskoga narodnog vijeća. Sve to bio je uvod u planiranu okupaciju Plitvica…

“Miting istine”

Nezadovoljni što je ondje u veljači uspostavljena policijska postaja, pobunjeni Srbi u organizaciji Srpske demokratske stranke organizirali su ispred spomen doma 6. Ličke divizije “miting istine”  kojim su zahtijevali da se i Nacionalni park Plitvice pripoji “SAO Krajini”.

Foto: Screenshot

“Govorilo je tu 15 govornika. Iz tih govora se jasno vidi što se događa i što se sprema. Svi oni su vrlo jasno poručili da hrvatska policija, hrvatska vlast, nema što tražiti na tom području. Oni govore o SAO Krajini kao jednoj federalnoj jedinici koja sa tzv. Republikom Hrvatskom, kako oni kažu, može pregovarati samo na ravnopravnoj osnovi. Dakle oni već tada praktično to područje smatraju nekim teritorijem neke federalne jedinice odnosno srpske države. Takvo stanje Hrvatska nije mogla tolerirati. Naime to je bila bitna prometnica koja je spajala sjever i jug i njeno presijecanje značilo je i kolaps gospodarstva”, kazao je za HRT povjesničar dr. Ante Nazor.

Slijedećeg dana, 26. ožujka, Skupština općine Titova Korenica donijela je nezakonitu odluku o smjeni rukovodstva Nacionalnog parka Plitvice. Iako se 28. ožujka u Splitu održavao susret šestorice predsjednika republika Jugoslavije, to nije nimalo utjecalo na pobunjenike. Tog dana Plitvice su okupirali milicajci iz Knina, koji su oko podneva na Koranskom mostu postavili barikadu s istaknutom zastavom Krajine i Jugoslavije. Zabilježena su podmetanja eksplozivnih naprava hrvatskom stanovništvu, dok su putnici nesrpske nacionalnosti bili izvrgnuti prijetnjama i maltretiranju.

Neugodno iznenađenje za strane turiste

Na Plitvice su pristigle i pobunjene snage iz drugih dijelova Hrvatske, među njima i Goran Hadžić, a 29. ožujka, šef kninskih milicajaca, Milan Martić okupirao je policijsku postaju u Titovoj Korenici. Isti dan je skupina odmetnutih milicajaca, predvođena Ljubicom Šolajom, upala u upravne zgrade Nacionalnog parka kako bi obznanila smjenu postojećeg rukovodstva i provela odluku o pripojenju Plitvičkih jezera fantomskoj “Krajini”. Ove terorističke aktivnosti šokirale su domaću, ali i europsku javnost jer je u to vrijeme Nacionalni park Plitvice pohodio velik broj stranih turista. Hrvatska policija je oružanom intervencijom prekinula taj teror. Nakon žestokog okršaja i prve pale hrvatske žrtve, policajca Josipa Jovića, bilo je jasno kako je u Hrvatskoj počeo rat.




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.