Foto: Mario Pusic / Cropix, Ilustracija

Stranac zaluđen oružjem koje je četnicima tjeralo strah u kosti: ‘Najluđe koje sam ikad vidio’

Autor: I.G.

Hrvatska vojska za vrijeme Domovinskog rata koristila je razna oružja u obrani domovine. Jedno neobično oružje koje se može pronaći u muzeju policije je bacač bombi imena “Krešimir”.

Ovo oružje pomalo neobična izgleda nedavno je na svojem YouTube kanalu “Forgotten Weapons” predstavio stručnjak za oružja, te je objasnio kako Krešimir funkcionira. Naime, ovdje je riječ o bacaču ručnih bombi s neobično složenim sustavom za punjenje i zapinjanje.


Foto: Muzej Policije/Screenshot

‘Najluđe oružje na koje sam naišao’

“Krešimir je iskreno najluđe oružje na koje sam naišao u dugo vremena. Ovo je poluautomatski bacač granata proizveden od strane tvrtke IM Metall u Hrvatskoj početkom Domovinskog rata oko 1991. godine. Većina bacača granata ispaljuje veliku patronu s eksplozivnom glavom, ali ne ova stvar.

Umjesto toga, koristi spremnik od pet ručnih bombi M50 s udarnim paljenjem. Drugi spremnik sadrži 7,62x39mm prazne metke za lansiranje granata. Povlačenjem okidača izbacuje se dva čepa jedan za drugim; prvi da zapali paljenje ručne bombe, a drugi da ispalji lansirni metak. Što bi moglo poći po zlu? Kada ispalite, povratni udar pokreće cijev i zatvarač unatrag . To spušta granatu u cijev i priprema ju za ispaljivanje s idućim povlačenjem okidača”, napisao je vlasnik kanala Forgotten Weapons na svojem blogu.

Koristili su ga branitelji kod Siska

Kako navode na stranicama muzeja policije, ovo oružje je kalibra 56 mm. Najuspješniji u rukovanju ovim bacačem tijekom Domovinskog rata bili su branitelji kod Tenje i u okolici Siska. Godine 1998. iz Policijske uprave karlovačke vraćen je u središnje skladište naoružanja MUP-a.

Veterani dobili slom živaca: ‘Jugo-Srbe riješili smo 90-ih, a Jugo-Hrvate tek trebamo’

“Improvizirano borbeno sredstvo pomoću kojeg je trebalo dobaciti ručnu bombu dalje nego kad bi se izbacivala rukom, odnosno do minimalnog dosega djelovanja minobacačkim granatama. Rađeno je ručno, po uzoru na oružje te vrste vojno-industrijske proizvodnje. Ušlo je u serijsku proizvodnju i distribuirano je po postrojbama HV-a, ali je zbog kasnije pokazanih nedostataka povučeno iz uporabe. Nabojnik je predviđen za izbacivanje 5 bombi”, piše na stranicama muzeja policije.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.