Borna Marinić

Što je ovaj dragovoljac vidio u Škabrnji dva mjeseca nakon pokolja?

Autor: Snježana Vučković

Skupina dragovoljaca Domovinskog rata koja se najmanje spominje, a svakako je vrijedna podsjećanja jesu strani dragovoljci.

Da ne padnu u potpuni zaborav, trudi se stranica Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata koju vodi povjesničar Tomislav Šulj, a iz koje se o ovoj skupini branitelja može najviše naučiti.

Upravo danas, na njoj je objavljen podsjetnik na obilježavanje nadolazeće operacije Gusar (Maslenica) u kojoj je svoj doprinos između ostalih, dao i  Ferenc Bálint.

O Ferencu je Borna Marinić, također povjesničar i kolega Tomislava Šulja, napisao da je kao pripadnik 159. brigade HV-a sudjelovao u obrani Zadra i njegovog zaleđa. Po ocu Mađar, po majci Slovenac, Balint je u ožujku 1992. dao izjavu novinaru Večernjeg lista o situaciji na ratištu oko Zemunika Donjeg, a opisao je i što je vidio u okupiranoj Škabrnji:

Borna Marinić

Bálint je nakon rasformiravanja 159. brigade, u ljeto ’92., postao pripadnik 4. gardijske brigade. U Hrvatskoj je ostao živjeti i nakon rata te je preminuo u srpnju prošle godine. Počiva na gradskom groblju u Zadru.

Borna Marinić

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.