STIŽE PONUDA KOJA SE NE ODBIJA? Velika donacija američke vojske usred nabave borbenih aviona: Vlada neće moći reći ne!

Autor: Željko Primorac

Za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske trenutno se provode dva velika postupka nabave opreme koja će, budu li uspješno realizirani, drastično poboljšati sposobnosti naših oružanih snaga. Prvi postupak nabave vezan je uz ponovljeni natječaj za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova.

Međuresorno povjerenstvo Vlade RH uskoro bi trebalo obavijestiti javnost koja od četiri predane najbolje i konačne ponude (BAFO) za budući višenamjenski borbeni zrakoplov HRZ–a najviše odgovara trenutnim potrebama RH. Podsjetimo, u igri su SAD s moćnim F 16 Block 70/72 Viper, Francuska s vrhunskim zrakoplovom Rafale, Švedska s Gripenom u konfiguraciji C/D te ponovno Izrael s F 16 Block 30. Sam paket nabave, koji uključuje zrakoplove, početni paket naoružanja, simulatore i prilagodbu infrastrukture, pojedini analitičari procjenjuju na 800 milijuna do čak 1,5 milijardi eura.

Navedenom nabavom Hrvatska će dugoročno osigurati suverenitet u svom zračnom prostoru. Ovisno o tome koji će zrakoplov biti izabran, planirana je njegova eksploatacija u idućih 25 do čak 40 godina. Prema dostupnim informacijama, mrtva trka vodi se između francuskog Rafalea i američkog F 16 Vipera. Po svemu sudeći, aktualna politička garnitura u Banskim dvorima sklonija je francuskoj ponudi. To nije čudno ako znamo kako je aktualni predsjednik Vlade Andrej Plenković diplomatski staž godinama brusio upravo u Parizu. Također, predsjednik njegova ureda Zvonimir Frka Petešić, koji je jedan od supredsjedatelja međuresornog povjerenstva za nabavu borbenog zrakoplova, rođen je i školovan u Francuskoj.

I predsjednik Vlade i šef njegova ureda u odličnim su odnosima s vodećim francuskim političkim krugovima i to uopće ne kriju. Takva povezanost u ovom slučaju malo živcira druge kandidate na natječaju koji već postavljaju pitanje je li normalno da jedan od vodećih ljudi zaduženih za nabavu bude – francuski državljanin.

Slaba neovisnost

No, povezanost je teško izbjeći, Hrvatska je ipak članica Europske unije i NATO-a. S druge strane, Francuska je vodeća članica Europske unije i javila se na natječaj u trenutku kada aktivno proklamira europsku obrambenu politiku zasnovanu na samodostatnosti i neovisnosti o SAD-u.

No, kako na natječaju zaobići SAD koji nam je strateški saveznik još od vremena Domovinskog rata? Također, treba imati na umu kako je SAD dosad donirao oružja i vojne opreme za HV u iznosu većem od 500 milijuna dolara. Vrijedi nabrojiti samo neke od navedenih donacija – Kiowa helikopteri, Black Hawk helikopteri, više stotina MRAP vozila, oprema za inženjeriju, terenske bolnice, terenske kuhinje, obnova vojarni i poligona…. Lista američkih donacija zaista je impresivna i duga. I kako sada, nakon što smo primili toliko donacija i kada raspisujemo prvi ozbiljniji natječaj za nabavu, ignorirati jednog takvog saveznika? Rješenje za ovaj neugodni problem krije se upravo u – donacijama.




Naime, ispod radara vodećih hrvatskih medija prošla je informacija kako je Američka agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju obavijestila Kongres SAD-a da su ispunjeni svi uvjeti za zaključivanje posla isporuke vojne opreme i oružja s Republikom Hrvatskom u vrijednosti od čak 757 milijuna dolara. Riječ je o isporuci i modernizaciji oklopnih borbenih vozila pješaštva M2A2 Bradley ODS. Već je prošle godine bilo objavljeno kako će Hrvatska od SAD-a dobiti navedena vozila. 60 ih je trebalo ući u aktivnu službu, a za 26 je planirano da će se koristiti kao izvor za rezervne dijelove.

Stižu Bradleyi

Treba napomenuti kako su Amerikanci za RH planirali isporuku čak 120 navedenih vozila, ali su Glavnom stožeru procijenili su kako je HV-u trenutno dostatno 60 navedenih strojeva. Ovaj put DSCA govori, ipak, o 76 borbenih vozila. Pritom vijest nije da u Hrvatsku stižu proslavljeni Bradleyi, već je vijest ono što s njima stiže. Iz dopisa već spomenute DSCA saznajemo kako je Hrvatska naručila čak 1700 TOW protuoklopnih projektila koje koriste Bradleyi u svim varijantama. Hrvatske će zalihe protuoklopnog oružja postati bogatije za 1103 projektila TOW 2ARF (100 projektila TOW 2BRF i 500 projektila TOW Bunker Buster). Uza sve to, iz SAD-a stižu 84 strojnice M 240, lanseri dimnih granata M257, simulatori, streljivo, specijalni oklopi, komunikacijska oprema, hunter/killer tehnologija, rezervni dijelovi…




Već na prvi pogled jasno je kako je riječ o jednom od najvećih i najopsežnijih programa nabave vojne opreme i naoružanja još od vremena Domovinskog rata. Impresivna je i cijena cjelokupnog paketa – čak 757 milijuna dolara. Sama cijena paketa gotovo je izjednačena s nižim procjenama cijene eskadrile višenamjenskih borbenih zrakoplova, odnosno, natječaja koji je upravo u tijeku. Zanimljivo je i vrijeme u kojem DSCA odobrava posao isporuke Bradleya i opreme Hrvatskoj, samo desetak dana prije nego što će međuresorno povjerenstvo Vlade RH za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova donijeti prvu preporuku Vladi i Odboru za obranu Sabora RH koji zrakoplov nije najprimjereniji potrebama RH. Naime, iako već gotovo dvije godine znamo kako će se HV opremiti moćnim Bradleyima, izostali su konkretni podaci o ovom ogromnom poslu. Već smo utvrdili kako se sve do 1. prosinca nije znao ni točan broj vozila, a kamoli količina naoružanja i opreme koja dolazi uz njega.

Dugi pregovori

Očito se pregovaralo dosta dugo i intenzivno kako bi se postigla puna suglasnost o paketu opreme. Kao što smo već naveli, informacija o sklapanju posla dolazi upravo u vrijeme kada treba obznaniti pobjednika na natječaju za višenamjenski borbeni zrakoplov. Gledano iz kuta Vlade i predsjednika Vlade Plenkovića, ovo je idealan trenutak za odabir francuske ponude ako su već bili skloni upravo navedenoj opciji. Bude li prigovora zagovornika američke ponude u vidu F 16 Vipera, Plenković uvijek može reći: Pa upravo smo dogovorili s njima posao vrijedan 757 milijuna dolara. Time padaju u vodu teze onih koji su tvrdili da će se “Plenković “poskliznuti” na odabiru zrakoplova i navući na sebe bijes Amerikanaca.

Sklapajući navedeni posao s Amerikancima, Plenković je sebi osigurao dovoljno manevarskog prostora da progura i partnerstvo s Francuskom koje mu je iznimno važno, kako zbog njegove europske perspektive u EU-u, tako i u Hrvatskoj.

Generalno gledajući, koju god da ponudu Hrvatska izabere, američku ili francusku, HRZ će dobiti fantastičan zrakoplov. Jedini problem ovoga natječaja bio je zamka da ne navučemo bijes jedne od dvije najmoćnije zemlje NATO-a činjenicom da nismo odabrali njihov zrakoplov na natječaju. Očito je Vlada postupak nabave Bradleya, koji je već ranije bio dogovaran, iskoristila kako bi anulirala moguće nesporazume s našim najvažnijim strateškim saveznicima.

Korist od nabave Bradleya imat će i “Đuro Đaković” kojega bi Amerikanci mogli odabrati kao izvođača radova na modernizaciji ovih oklopnih vozila. Prema nekim planovima, godišnje bi se opremilo i moderniziralo šest oklopnih borbenih vozila u prostorima “Đure Đakovića”, a cijeli bi se proces mogao odvijati čak deset godina. Sve će, naravno, ovisiti o stanju proračuna i dinamici njegova povećanja.

Skupi i složeni procesi

Dakle, ispred Hrvatske su u idućem razdoblju dva iznimno skupa i složena procesa obnavljanja i modernizacije oružanih snaga. Oni su nužni i nakon što budu realizirani, HV će imati potpuno drugo naličje. Treba znati da navedena modernizacija košta i da to neće biti jeftini procesi, ali isto tako treba znati kako modernizacija ne smije završiti sklapanjem navedenih ugovora. Postoje i druge grane oružanih snaga koje kronično vape za modernizacijom. Dogodilo nam se da više od jednog desetljeća nije bilo značajnijih ulaganja u vojsku i sada gotovo sve sastavnice imaju problem držati korak s vremenom. No, ako država bude pametna pa procesima nabave pristupi na odgovarajući menadžerski način, ulaganja u vojnu modernizaciju mogla bi se višestruko vratiti kroz povezane ekonomske tokove.

Autor:Željko Primorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.