STIV CULEJ: ‘Koncert na obljetnicu masakra u Borovu Selu? Ja, kao brat ubijenog, to odobravam!’

Autor: Snježana Vučković

Želim poručiti onima koji ovu situaciju smatraju neprikladnom da bi moj brat, samo da je živ, klečeći došao na koncert u Zagreb. Samo ja znam koliko je propješačio da bi stigao na jedan nastup Prljavog kazališta i koliko je plakao na pjesmu "Ruža Hrvatska".

Prosvjedni koncert “100 % za Hrvatsku” koji će se 2. 5. dogoditi na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, poklapa se s datumom jednog od najtežih zločina počinjenih tijekom Domovinskoga rata – masakrom 12-torice redarstvenika u Borovu Selu. S obzirom na to da će tog datuma na trgu nastupiti više hrvatskih zvijezda među kojima su zasigurno Marko Perković Thompson i Miroslav Škoro, a nastup su potvrdili i rock sastavi “Opća opasnost”, “Prljavo kazalište” te mnogi drugi, pojedinci iz braniteljskih redova koncert na datum ubojstva hrvatskih policajaca smatraju neumjesnim. Josip Klemm je, međutim, na posljednjoj tiskovnoj konferenciji objasnio kako je dobivanje termina za koncert u Zagrebu iznimno teško, no kako to nikako ne znači da su žrtve Borova Sela zaboravljene.

– Osmišljen je protokol po kojemu će se najprije tog jutra položiti vijenci kod spomen-obilježja poginulim redarstvenika, a nakon komemoracije se ide za Zagreb. Nema govora o tome da na ovaj koncert gledamo kao na “veselicu”… To je također vid slavljenja naših heroja zbog čega očekujem da se i u Borovu Selu i na Trgu bana Josipa Jelačića okupimo u što većem broju. Da su ta dva događaja spojiva pokazuje i činjenica da je koncert blagoslovio, a i sudjeluje u organizaciji, Stiv Culej – veteran hrvatskih specijalaca čiji je rođeni brat jedan od nemilosrdno ubijenih redarstvenika. Pitali smo ga ima li razloga za ljutnju s obzirom na to da će se koncert dogoditi na dan pogibije njegova brata i još jedanaestorice redarstvenika. Evo što nam je odgovorio:

CULEJ: Samo ja znam koliko je moj brat plakao na “Ružu Hrvatsku”

– Apsolutno sam za to da se i jedan i drugi događaj obilježe u istom danu. Meni je tog dana u Borovu Selu mučki i na posebno okrutan način ubijen brat. Na ovom ćemo koncertu obavezno podsjetiti na žrtvu koju su za nas podnijeli pa je to na neki način koncert i njima u čast. Želim poručiti onima koji ovu situaciju smatraju neprikladnom da bi moj brat, samo da je živ, klečeći došao na koncert u Zagreb. Samo ja znam koliko je propješačio da bi stigao na jedan nastup Prljavog kazališta i koliko je plakao na pjesmu “Ruža Hrvatska”. Morate znati da mrtvi progovaraju kroz žive i ja sam siguran da će moj brat, koji i inače govori kroz mene, govoriti i taj dan! Jednako tako, svim bi srcem bio uz šator, baš kao i ja. Ne treba biti skeptičan kada je u pitanju koncert na dan zločina u Borovom Selu. I na taj način možemo se prisjetiti naših pobijenih… Na neki način i tako možemo slaviti njihovu žrtvu – jasan je Stiv Culej.

Culej očekuje razumijevanje i toleranciju te velik odaziv na skup koji će se 2. 5. dogoditi na glavnom zagrebačkom trgu pa je kazao i ovo:

– Mislim da ćemo i ovako mi branitelji pokazati zajedništvo. Bit ćemo i u Borovu Selu i u Zagrebu i da, možda će biti naporno, ali prošli smo mi i gore. Mnogi kažu kako je rat odavno gotov, ali vjerujte – nije. Naše su borbe sada drugačije, ali smo mi branitelji jednako odlučni i hrabri da se uhvatimo u koštac s neprijateljem. Baš kao i ’91. – zaključio je Culej.
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.