Screenshot

STANIŠIĆ JE BIO DVOSTRUKI AGENT! PRESUDILA MU CIA: Predali sudu dokaze koji opisuju njegovu moć

Autor: S.V.

Jučer je u haškoj sudnici stavljena točka na “i” maratonskom sudskom procesu na kojem su nakon 18 godina suđenja Jovica Stanišić i Franko Simatović proglašeni krivim za udruženi zločinački poduhvat s ciljem prisilnog i trajnog uklanjanje nesrba s velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Po tvrdnjama naših dosadašnjih sugovornika među kojima su Nataša Kandić, Vesna Škare Ožbolt i Pero Kovačević,  suđenje je bilo trajno i otežano zbog nedostatka “opipljivih” dokaza isključivo zbog pripadnosti Stanišića i Simatovića tajnim službama unutar kojih su, jasno, djelovali “incognito”. Obzirom da je suđenje bilo zatvoreno za javnost, strani mediji naknadno donose nepoznate detalje sa suđenja.

Neobičan potez CIA-e

To potvrđuje i britanski “The Guardian” koji se ovih dana neumorno bavio profilima srpskog osuđenog dvojca, a koji među ostalim zanimljivostima tvrdi i kako je Stanišić bio “dvostruki agent” koji je osim za Srbiju – radio i za CIA-e.

Upravo je CIA, navodi se, sudu dostavila dokumentaciju kojom se potvrđuje Stanišićeva moć u ono doba, ali i naknadno. Taj korak koji je poduzela CIA, vodeći britanski medij ocjenjuje “vrlo neobičnim”…

No, to nije prvi put da se Stanišić spominje kao agent najveće tajne službe na svijetu. Bivši službenici CIA-e rekli su za Los Angeles Times 2009. godine da je agenciji dao detalje o unutarnjem radu režima, lokaciji NATO zatočenika i masovnim grobnicama.

Bivši američki izaslanik za pitanja ratnih zločina i potpredsednik Američkog društva za međunarodno pravo David John Scheffer, prema pisanju Guardiana smatra da je ovaj slučaj “lakmus-test” kojim se dokazuje “beogradska orkestracija etničkog čišćenja u Bosni i Hrvatskoj početkom devedesetih, te da je dokazana veza Stanišića i Simatovića s beogradskim političkim vodstvom bila – presudna.

 




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.