Facebook

SRPSKI VOJNICI PADALI KAO POKOŠENI: Tog dana ubili su Zadru, al’ ginuli su i oni

Autor: Snježana Vučković

Datum koji Vukovarce svake godine iznova zavija u crno je 16. listopada kada se tamošnjim ulicama 1991. nemilice sijala smrt. Poginuli su Blago Zadro i Alfred Hill ali i brojni drugi branitelji što potvrđuje činjenicu da je riječ o danu na koji su se odvijale posebno žestoke borbe.

Iako su Srbi tada ostavili krvavi trag za sobom, i njihove su se žrtve brojale u desecima, i to zahvaljujući nevjerojatnoj upornosti gotovo golorukih hrvatskih branitelja da obrane Vukovar od višestruko brojnijeg i nadmoćnijeg neprijatelja.

Upravo zbog gubitaka koje je doživjela, i Srbija se svake godine prisjeti 16. listopada i polaže vijence na spomen ploče onih koje je poslala u rat.

Na spomenik vojnika općine Pančevo i Kovačica poginulim u ratnim sukobima, položeni su vijenci i održana ceremonija sjećanja kojoj su prisustvovale obitelji poginulih, predstavnici udruženja ratnih veterana Pančeva i Srbije, ratni vojni invalidi, umirovljeni zapovjednici, sindikat MUP-a Srbije Policijske uprave Pančevo, članovi SPS-a i Pokreta socijalista, vojne udruge i mnogi drugi:

„Tog 16. listopada 1991. godine na istočnoslavonskom ratištu poginula su petnaestorica Pančevaca, zato se na ovaj dan okupljamo, a uklesana imena naših vojnika iz 31. brigade pod komandom generala Enesa Tasa moraju nam biti nauk da se ovakvi bratoubilački ratovi nikada ne ponove”, poručio je Todor Stojanović, predsjednik Udruženja boraca Pančeva.

Prošlog listopada na centralnom mjestu gradskog parka u Pančevu podignut je spomenik sa 69 imena sudionika u borbenim djelovanjima s početka devedesetih u istočnoj Slavoniji.

Obzirom da su u ovoj statistici navedeni samo poginuli vojnici koji su na vukovarsko područje poslani iz Pančeva, pretpostavka je da je brojka poginulih sa srpske strane na taj datum znatno veća.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.