Foto: Privatna arhiva

Srpski transporter nije imao sreće: U Oluji naletjeli na Crne mambe

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Od VRO Oluja prošlo je 28 godina, no ova briljantna akcija Hrvatske vojske, neiscrpan je izvor novih informacija, događaja, podataka, video zapisa i fotografija.

Banovina kao mjesto najintenzivnijih događaja u to vrijeme, i dalje je prava mala arhiva nepoznatih trenutaka iz ove monumentalne operacije.

Fotografije koje su nam ustupili pripadnici 1. bojne 2. gardijske brigade “Grom” Crne mambe čiji je zadatak bio oslobađanje upravo ovog područja, donekle otkrivaju atmosferu i situacije na koje su morali odmah reagirati.

Foto: Privatna arhiva

Ono kad naletiš baš na “mambe”…

Iako pripadnici ove elitne postrojbe ne otkrivaju detalje, jedno je sigurno: posada transportera oslikanog srpskom zastavom, grbom i svecem na koju su naletjeli, nije najbolje prošla…

Foto: Privatna arhiva

Zadali udarce, ali i primili…

Poznato je kako su Gromovi u Oluji bili na najtežem terenu, a tijekom te operacije život je izgubilo 20 njezinih pripadnika. Prvoga dana akcije smrtno su stradali Ivo Hrga, Mato Herdoman, Rajko Starčević, Darko Lisac i zapovjednik voda Zdravko Mihalić.

Foto: Privatna arhiva

Iako Gromovi zajedno sa svojim Crnim mambama nisu bili osobito “nježni” prema srpskoj vojsci koja im je na tom potezu pružala otpor, poznato je kako su prema civilima iz odlazeće kolone bili izuzetno pažljivi i humani. U svakom slučaju, vojnici iz srpskog transportera donijeli su pogrešnu odluku kada su se odlučili suprotstaviti…

Foto: Privatna arhiva

(VIDEO) Ovo može samo Rojs: Kladimo se da ćete umrijeti od smijeha kad čujete što je rekao ’95.Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.