FOTO: Pixabay/Ilustracija

SRPSKI PARAVOJNIK OSUMNJIČEN ZA RATNI ZLOČIN: Ubijen je 7-godišnjak a još šestero ranjeno

Autor: Dnevno.hr/S.V.

U suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci, policijski službenici PU karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje vezano za kazneno djelo ratnog zločina koje je 10. travnja 1992. godine počinjeno protiv sedmero civila.

Samovoljno ispalio granate na Karlovac

Kriminalističkom istragom utvrđena je osnovana sumnja da je muškarac (1970.) kao pripadnik paravojne postrojbe, 10. travnja 1992. godine, u vrijeme oružanog sukoba između “JNA” i paravojnih postrojbi tzv. “RSK” s Hrvatskom vojskom te napada na Republiku Hrvatsku, iz tada privremeno okupiranog područja Republike Hrvatske s neprijateljskih položaja minobacačkog odjeljenja u mjestu Kamensko pored Karlovca, samovoljno i bez ičijeg dopuštenja iz minobacača ispalio dvije minobacačke granate na područje grada Karlovca.

Poginulo sedmogodišnje dijete, brojni ranjeni

Granate su pale u neposrednoj blizini Autobusnog kolodvora u Karlovcu te je u eksploziji smrtno stradalo dijete (r. 1985.), jedno dijete je zadobilo teške tjelesne ozljede opasne po život (r.1977.), a pet osoba je lako ozlijeđeno (r.1945., r. 1955., r.1957., r.1959., r.1984.).

Opisani način postupanja osumnjičenika protivan je odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog protokola ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba te je Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci dostavljena kaznena prijava. Osumnjičeni je nedostupan nadležnim državnim tijelima Republike Hrvatske te je za njim raspisana potraga.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.