Facebook

SRETAN ROĐENDAN, ‘OPAKI VOJNIČE’: On je Trpinjsku cestu učinio ‘grobljem tenkova’!

Autor: Snježana Vučković

Marko Babić je uspio preživjeti rat i to bez ranjavanja. Ponosan i “opak” ostao je i u miru u kojem mu se štošta toga nije sviđalo. Odbio je predsjedničku mirovinu govoreći da on nije ratovao za mirovinu, nego za slobodnu Hrvatsku.

Na današnji dan, 16. veljače 1965., u Vukovaru je rođen Marko Babić… Legenda Vukovara i Domovinskog rata pred čijom pričom, onom u ratu, ali i u miru, malo tko ostaje ravnodušan. Marko Babić, “uništavač tenkova” i desna ruka Blage Zadre, umro je 2007. Da je poživio, ovaj bi heroj danas slavio 51 rođendan.

Evo njegove priče:

Marko Babić 2012. dobio je priznanje “Junak hrvatskoga Domovinskoga rata”, no mnogi se slažu da to nije dovoljno. Upravo zato, ne tako ovom se prekaljenom ratniku potegnulo pitanje posthumnog dodjeljivanja čina generala.

No, ni to ne bi bilo dovoljno, Barem ne za ono što je na Trpinjskoj cesti činio Marko Babić koji ju je, najvećim dijelom učinio “grobljem tenkova”. Ovaj rođeni Vukovarac koji se spletom okolnosti u trenutku početka Domovinskoga rata našao u Švicarskoj, nije puno dvojio. Ostavivši udobnost i ekonomsku sigurnost uređene zemlje, zaputio se prema Vukovaru i putem sretao one koji iz njega odlaze:

BABIĆ? OPAK BORAC…

– Bio je opak borac. Tu njegovu karakteristiku pojačavao je i markantan izgled pa je sve skupa odavao dojam spretne, odlučne i sposobne osobe koju treba slijediti. I slijedili smo ga – kazao nam je Tomislav Orešković, pripadnik “Žutih mrava”, Markov suborac i prijatelj iz djetinjstva.

– Držao je Trpinjsku cestu i organizirao akcije zajedno sa Blagom Zadrom. Bio je neumoran i vrlo precizan u uništavanju tenkova. U svega tri, četiri dana uništio ih je 14, međutim, ja sam siguran da ih je uništio više, barem još pet. Ali, Marko je brojao samo one koji su bili neprepoznatljivi! Nije imao potrebu veličati stvari, jednostavno je ratovao i to shvaćao vrlo ozbiljno. Nikad se ni na što nije žalio – doznajemo od hrvatskog branitelja i dragovoljca Tomislava Oreškovića koji nam je pojasnio što misli kada kaže da je Babić bio “opak”:
SAMO JE ODNEKUD STVORIO RAKETE!

– Sjećam se kad mi je prišao i rekao da ima samo dvije rakete… Tenkovi su bili utihnuli, a Marko mi je zabrinuto rekao “ako nastave, morat ćemo se povući”. Međutim, kod Babića koji je naslijedio Blagu Zadru nakon njegove pogibije, nije bilo govora o odustajanju i povlačenju. Poslao nas je kod Jastreba po rakete, a kad smo rekli da ni tamo nema, izobličio se i nešto promrmljao. Sjećam se, te večeri je negdje otišao i nije ga bilo cijelu noć, a mi smo ujutro vidjeli poslagane rakete. Ni dan danas ne znam gdje je bio i otkud ih je donio! U svakom slučaju, upotrijebio ih je na najbolji mogući način – kaže Orešković.

Marko Babić je uspio preživjeti rat i to bez ranjavanja. Ponosan i “opak” ostao je i u miru u kojem mu se štošta toga nije sviđalo. Odbio je predsjedničku mirovinu govoreći da on nije ratovao za mirovinu, nego za slobodnu Hrvatsku. Učinio je sve da priča o herojskom Vukovaru ne zamre i glavni je inicijator snimanja serijala “Heroji Vukovara”. Umro je 2007. godine u Zagrebu od moždanog udara, a na sprovod je došlo više od pet tisuća ljudi. U Vukovaru ni danas ne postoji škola, trg, ulica ili šetalište koje nosi naziv po njegovu imenu…
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.