Foto: Screenshot/yt/Ilustracija

SRBIN OSUMNJIČEN ZA SILOVANJA U LOVASU! Danima mučio Hrvaticu: Postrojba ‘Dušan Silni’ tamo je činila gnjusna zlodjela

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska podnijela je kaznenu prijavu za ratni zločin protiv 61-godišnjeg državljanina Srbije (naslovna fotografija je ilustrativna, preuzeta kao screenshot iz dokumentarnog serijala Silovanja u ratu, op.ur.) kojega sumnjiči da je 1991. u Lovasu u nekoliko navrata silovao tada 29-godišnju ženu.

U policiji navode da su kriminalističkim istraživanjem utvrdili da je zločin za koji ga terete osumnjičeni, tada 29-godišnjak, počinio u studenom 1991. kao naoružani pripadnik paravojne formacije pobunjenih Srba.

Iskoristivši okolnosti rata i privremenu okupaciju u svom je uredu u jednoj obiteljskoj kući u Lovasu, “u nekoliko navrata uz uporabu sile izvršio spolni odnošaj s tada 29-godišnjakinjom, izlažući je patnji i poniženjima”, navodi policija. Dodaju da je prijavljeni 61-godišnjak trenutačno nedostupan hrvatskim vlastima.

Podsjetimo, pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda ove je godine u Beogradu počelo suđenje bivšem zapovjedniku 2. gardijske motorizirane brigade bivše JNA, Dušanu Lončaru, za zločin protiv civilnog stanovništva u hrvatskom selu Lovasu 1991.

Zloglasna postrojba “Dušan Silni” mučila stanovnike Lovasa

Međutim, Lončar tvrdi da je napad izvela postrojba kojom je zapovijedao “izvjesni Tito”, a bila je sastavljena od ljudi iz okolnih sela i pripadnika dragovoljačke jedinice “Dušan Silni”.

Lovas je privremeno okupiran 10. listopada 1991. godine. Okrutna ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad, jedan su dio strahota koje su preživjeli mještani Lovasa, koji su nakon toga protjerani. Izuzev činjenice da je u toj općini zvjerski i na posebno okrutan način do 18. listopada ubijeno 87 Hrvata, Lovas se izdvaja i kao mjesto koje je poslužilo za realiziranje sulude, srpske ideje čišćenja minskog polja tijelima nesretnih mještana koji su natjerani kroz njega proći.




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.