Foto: Heroji Vukovara/Facebook, Vlado Kos / CROPIX

Srbin Lazar dao je za Vukovar sve: Njegove sinove branitelje Miću i Gorana strijeljali su istog dana

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Tijekom ratnih godina u Hrvatskoj brojni su pravoslavni sugrađani stali u obranu domovine koju su smatrali svojom. Iako im ta odluka zbog nepovjerenja sa hrvatske i osude sa srpske strane nije bila niti malo jednostavna, pripadnika srpske nacionalne manjine u redovima branitelja bilo je po svim bojišnicama diljem cijele zemlje, pa tako i u Vukovaru.

Milan i Goran su branili Vukovar

Mnogi od njih su u to vrijeme od sebe dali sve što su mogli, a Lazar i Jozija Radivojević, poput brojnih hrvatskih sugrađana, dali su ono najvrijednije što su imali: svoja dva sina Milana i Gorana. Dva rođena Vukovarca, dva hrvatska branitelja i dva heroja Domovinskog rata koje su srpski neprijatelji strijeljali u istom danu.


Foto: Heroji Vukovara

“Mićo je bio izvrstan čovjek”

Obojica su osnovnu školu završila u Borovu naselju. Nakon srednje škole, Milan se zaposlio kao vozač i oženio se Josipom sa kojom, na žalost, nije stigao imati potomke.

Vukovarski branitelj Predrag Mišić kazao nam je da na Milana ima vrlo lijepo sjećanje:

“Radio sam s Mićom… Bio je nešto mlađi od mene i pamtim ga kao izvrsnog čovjeka koji se volio zezati. Sjećam se da se oženio nekako uoči rata, ali eto… Rat je zaustavio njegove planove. Zarobljen je i smatra se da je 19. studenog strijeljan zajedno sa bratom.”

Milan Radivojević/Foto: Heroji Vukovara

Zajedno zarobljeni i strijeljani

U obaranu Vukovara, Milan se zajedno sa bratom Goranom uključio 02. svibnja 1991. godine gdje je bio pripadnik 1. voda, 3. satnije, 3. bojne 204. brigade. Braća su sudjelovala u obrani Borova Naselja, odnosno bili su raspoređeni na Novu Banijsku koja je bila prva crta do Borova Sela. Na sam dan pada, 18. studenog 1991. godine, braća su nastavljala svoju borbu i to oko naselja “Pejton” gdje su zajedno sa svojim suborcima Marjanom Josićem, Ðurom Petričevićem, Borisom Pšenica i Davorom Matarugom zarobljeni, a onda dan poslije i strijeljani.

RATNI VETERAN OTKRIO KOLIKO U HRVATSKOJ ŽIVI BRANITELJA PRAVOSLACA: ‘Svi imaju pravo na hrvatsku zastavu osim nas’

Za sudbinu Milana i Gorana, kao i ostalih suboraca, nije se pouzdano znalo sve do svršetka mirne reintegracije, kada su svi ekshumirani iz masovne grobnice na Novom groblju. Milan i Goran Radivojević pokopani su 10. svibnja 1999. godine na groblju Hrvatskih branitelja u Vukovaru.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.