Foto: Screenshot/YT

Srbin komentirao zakletvu srpskih dragovoljki iz ’91.: ‘Kako smo jadni i odvratni bili’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

“Sloboda ili smrt za srpsku Krajinu”, rečenica je koju su nekoliko puta na zakletvi u Glini 1991. godine ponovile unovačene srpske žene iz Gline i Vrginmosta.

Unutar bataljuna, te je godine osnovan vod srpskih dragovoljki, a na samoj zakletvi zapovjednik je ponavljao: “Na toj krvavoj zemlji naših đedova one polažu tu zakletvu… Polažu osvetu za svoje đedove jer one pamte svoju istoriju. Te djevojke su pošle da osvete svoje đedove”.

Cijeli događaj polaganja zakletve ženskog voda, popraćen je pokaznom taktičkom vježbom, blagoslovom popa i užičkim kolom…

I Srbima neugodno

Zapovjednik ovog bataljuna u zakletvi je isticao angažman srskih žena u 2. svjetskom ratu “Postojala je 42 formirana ženska jedinica iz 6. ličke i vi treba da nastavite njenu tradiciju i slavu. Vi ste prva kompletno ženska jedinica u ovome ratu. Isti neprijatelj koji je 41. godine ovdje klao, sada su se pojavila njihova djeca. I znamo čiji je đed bio koljač, a njihova djeca sada nastavljaju.”

Foto: Screenshot

Ovaj tragikomičan video iz 1991. godine donosi i priču o vodu srpskih dragovoljaca/stražara iz Majskih Poljana koji se pred srpskim oficirom predstavljaju imenom i prezimenom. Vrlo je uočljivo da su to sve redom bili stariji ljudi, pa tako jedan izjavljuje da ima 62 godine. Video zapis izazvao je brojne komentare, no najzanimljivije komentare dali su upravo Srbi od kojih jedan ne skriva susramlje: “Stid me kao Srbina. Ovo je užs jedan kako smo bili jadni i odvratni.

Na istom videu prikazani su i potpuno pijani zloglasni Šiltovi predvođeni Sinišom Martićem. Riječ je o lokalnoj, paravojnoj formaciji odgovornoj za stravičan zločin u selu Joševica kada su masakrirali 21 hrvatskog civila. Inače,  Šiltovi su odgovorani za najveća zvjerstva, ubojstva i pljačke na području Banovine, posebice u Glini. Siniša Martić Nakon rata pobjegao je u Novi Sad.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.