Screenshot

SRBIN KOJI JE ŽELIO SPRIJEČITI RAT U RH: Kaznili su ga. Ostao je bez plaće i preživio uz pomoć prijatelja

Autor: S.V.

Na današnji dan sazvana je sjednica Vrhovne komande Oružanih snaga SFRJ gdje je srbijansko vodstvo zatražilo uvođenje izvanrednog stanja zbog situacije u Hrvatskoj kojoj je prethodio oružani sukob u Pakracu.

Pokušaj uvođenja izvanrednog stanja

U sastavu Vrhovne komande bili su Veljko Kadijević (general armije, savezni sekretar za obranu), Blagoje Adžić (general-pukovnik, načelnik štaba) Stane Brovet (admiral, zamjenik saveznog sekretara za obranu) i članovi Predsjedništva SFRJ: Borisav Jović (Srbija), Stjepan Mesić (Hrvatska), Janez Drnovšek (Slovenija), Bogić Bogićević (Bosna i Hercegovina), Nenad Bućin (Crna Gora), Jugoslav Kostić (Vojvodina) i Riza Sapunxhia (Kosovo i Metohija).

Glas Bogića Bogićevića, Srbina iz BiH koji je bio protiv uvođenja izvanrednog stanja bio je presudan i nikako se nije dao nagovoriti na mijenjanje odluke. Zbog toga godinu dana nije dobivao plaću, a kako je sam kazao “preživio je zahvaljujući prijateljima”.

“Primoravali su me da svoj glas dam kao Srbin”

“Htjeli su me uvjeriti, primorati da se moram ponašati prije svega kao Srbin i da svoj glas moram dati kao Srbin”, kazao je Bogićević.

Unatoč želji Bogićevića da zaustavi JNA u okupaciji Hrvatske, Veljko Kadijević je istoga mjeseca pokrenuo JNA koja je tim činom otvoreno pokazala da je spremna na rat.
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.