fbpx
Foto: Screenshot/HRT

SRBI SU U RATU U JEDNOJ STVARI PREDNJAČILI! ‘Puštali su ih tek kad bi ostale u drugom stanju’: Stravičan izvještaj o krvavim 90-im

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Do kraja rata u Bosni i Hercegovini koji je konkretno započeo u travnju 1992 godine, a završio koncem 1995.,  poginulo je 101.040 ljudi.

Od toga je smrtno stradalo 38.239 civila (31.107 Bošnjaka, 4.178 Srba, 2.484 Hrvata, 470 ostalih) i 57.701 vojnik (30.906 Bošnjaka, 20.775 Srba, 5.919 Hrvata, 101 ostalih). Među poginulima se bilježi 86.039 muškaraca, 9.901 žena i 5.100 osoba za koje nije upisan spol.

Najviše je žrtava, 44.204, bilo 1992. godine.


Žene puštane tek kad zatrudne

Te iste 1992. godine, uz najveći broj žrtava zabilježen je i najveći broj silovanja pri čemu je oko 14.000 osoba bilo žrtvama ovog gnjusnog ratnog zločina, od čega 2.000 djevojčica. Ovaj crni statistički podatak objavljen je na današnji dan, 24. studenog 1992., pa je za pretpostaviti da je do kraja godine brojka bila i veća.

Iako su silovatelji bilježeni na svim zaraćenim stranama, srpske snage su u tome prednjačile, pa su tako organizirani tkz. “logori za silovanja” u kojima su žene bile podvrgnute višestrukim silovanjima, a bile bi puštane tek kad bi ostale u drugom stanju. Od svibnja 1992. Bošnjaci su sakupljani i zatim odvođeni u logor Omarska. U tom zloglasnom logoru seksualni napadi i mučenje muškaraca i žena bili su uobičajena stvar, a mediji su ih tada opisivali kao “mjesto orgije ubijanja, sakaćenja, premlaćivanja i silovanja.”

Bosanski Srbi prednjačili u ovom ratnom zločinu

U listopadu 1992. Vijeće sigurnosti UN-a osnovalo je ekspertnu komisiju koja je došla do zastrašujućih spoznaja. Zaključeno je da su silovanja počinile sve strane u sukobu, međutim, najveći broj žrtava bile su Bošnjakinje, a najveći broj silovatelja bili su bosanski Srbi. Također, postoji nekoliko izvještaja o silovanjima i seksualnim napadima unutar pripadnika istog naroda. Prema nalazima ove komisije, bilo je očito da su srpske snage silovanje koristile sistematski i da je to imalo podršku zapovjednikâ i lokalnih vlasti. Komisija je isto tako izvijestila da su neki počinitelji rekli kako im je bilo naređeno da siluju. Drugi su rekli da je korištenje silovanja bilo taktika s ciljem da se osigura kako se stanovništvo više neće vratiti u to područje. Napadači su, navode izvještaji, govorili svojim žrtvama da će nositi dijete njihove nacionalnosti. Trudnice su držane u zatočeništvu sve dok ne bi bilo prekasno za pobačaj. Žrtvama se prijetilo da će biti pronađene i ubijene ako progovore o onome što se dogodilo.

Silovatelji među svim zaraćenim stranama

Srpske snage formirale su logore gdje su se izvršavala silovanja, poput Keraterma, Vilina Vlas, Manjača, Omarska, Trnopolje, Uzamnica i Vojno. Žrtve silovanja u ovim logorima nerijetko su bili i muškarci, no zbog teme koja se još uvijek tretira kao “tabu” – točni podaci o broju silovanih muškaraca nisu evidentirani.

Hrvatske snage su, isto tako, formirale logore u Čelebićima, Dretelju, Gabeli, Rodoču, Kaoniku, Vitezu i Žepi. U Čelebićima su srpski civili podvrgnuti raznim oblicima mučenja i okrutnog i nehumanog ponašanja, uključujući silovanje. U Dretelju su većinu zatvorenika činili srpski civili, koji su držani u nehumanim uvjetima, dok su zatočene žene silovane i rečeno im je da će ih držati tu sve dok se ne porode. U logoru Heliodrom u Rodoču držani su i srpski i bošnjački civili, a izviješteno je da su zatvorenice bile objekt seksualnih napada.

Bošnjačke snage također nisu izuzete od ove vrste ratnog zločina. Formirali su koncentracijske logore u sportskom objektu “Musala” u Donjem Selu kod Konjica, koji su bili namijenjeni isključivo za zlostavljanje srpskih žena i djece.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.