fbpx
Screenshot

SRBI SU ’92. TRAŽILI OSTAVKU SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Znate li koliko ih je potpisalo peticiju?

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan 1992. godine u Srbiji je zaključena peticija kojom se tražila ostavka tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića.

Peticiju je potpisalo 579.000 građana Srbije, a odlazak Miloševića s predsjedničkog mjesta tražio se zbog njegova odnosa prema ratu u Hrvatskoj, mobilizaciji srpskih građana (posebno studenata) te zbog sankcija pod kojima je njihova država grcala.

Srbi svjesniji pogubne politike Slobodana Miloševića

Nakon što su u Srbiju iz Hrvatske počeli dolaziti lijesovi s tijelima poginulih studenata, većini srpskog stanovništva koje je bilo pod potpunom medijskom blokadom slika rata postala je puno jasnija.

Iako se prvo nezadovoljstvo Miloševićevim režimom javilo već početkom 1991. kada je 09. ožujka protiv njega održan veliki prosvjed, u narednoj je godini srbijanski predsjednik bio u priličnoj nemilosti vlastitog naroda koji je sve glasnije negodovao.
Brojni prosvjedi i konačan pad 

Predvodnici peticije i prosvjeda protiv Slobodana Miloševića uglavnom su bili njegovi politički suparnici, studenti, umjetnici, te žene i majke koje nisu dopuštale mobilizaciju svoje djece. Unatoč višegodišnjem nezadovoljstvu Srba, konačan pad Slobodana Miloševića dogodio tek pet godina nakon rata, 2000. godine. Potpuno uvjeren u pobjedu, raspisuje izvanredne predsjedničke izbore na kojima gubi, no poraz ne priznaje. Sve kulminira velikim prosvjedom nakon kojih Milošević podiže “bijelu zastavu”, završava na suđenju za ratne zločine u Haagu u kojem ga 2006. pronalaze mrtvog u krevetu svoje ćelije.
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.