FOTO: Cropix/ilustracija

SRBI IDU DO KRAJA! PILOTI DOBILI SUDSKE POZIVE IZ BEOGRADA: Sada je sasvim očigledno da će im suditi

Autor: Dnevno.hr

Viši sud u Beogradu poslao je poziv za suđenje četvorici hrvatskih pilota, optuženih da su u kolovozu 1995. raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, potvrdio je u petak za Hinu beogradski odvjetnik Aleksandar Olenik, dodijeljen od srbijanskog pravosuđa kao branitelj po službenoj dužnosti.

Uz poziv za suđenje, zakazano za 14. listopada, sud je posredstvom državnih tijela, Vladimiru Mikcu, Zdenku Radulji, Željku Jeleniću i Danijelu Boroviću poslao i optužnicu, koju je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva podiglo srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine.

To tužiteljstvo optužilo je navedene pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).

Ne zna se hoće li im suditi u odsustvu

Njihovo postupanje je, prema navodima optužnice, “za posljedicu imalo smrtno stradanje i ranjavanje više civila srpske nacionalnosti”, čija imena su, uz godine rođenja, pobrojana u optužnici, u kojoj je istaknuto da je među žrtvama četvero djece.

Odvjetnik Olenik, koji je branitelj po službenoj dužnosti okrivljenog Mikca, rekao je da se još ne zna hoće li će se optuženima, kako je to predložilo Tužiteljstvo, suditi u odsustvu, s obzirom  na to da su nedostupni srbijanskom pravosuđu.

“Razlog zašto sud još nije donio tu odluku je veoma jednostavan – čekaju se odgovori optuženih po pozivima koji su im sada prvi put upućeni posredstvom državnih tijela”, rekao je Hini Olenik.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.