Foto: Koordinacija braniteljskih udruga domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane

SRAMOTA! BOŠNJACI PONIŽAVAJU HVO: ‘Prvi smo stali u obranu Tuzle, ali se samo njihova zastava vijori’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Koordinacija braniteljskih udruga domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane izrazila je nezadovoljstvo zbog “zanemarivanja postrojbi koje su također sudjelovale u obrani Tuzle i tuzlanskog kraja.”

Iz ove Koordinacije ističu kako se tijekom održavanja brojnih svečanosti i okruglih stolova prilikom kojih se veliča slavni put tuzlanskih brigada – HVO ne spominje.

“Prvi smo stali u obranu tuzlanskog kraja”

“Nažalost, ostaje gorak okus kada znamo da je u brojnim sjećanjima izostavljeno Hrvatsko vijeća obrane. Na svečanoj akademiji u BKC-u uz zastavu Armije RBiH nije bilo zastave Hrvatskog vijeća obrane, a niti jedan od govornika nije niti spomenuo HVO iako smo sa svojim postrojbama Pro Patria i Živinički sokolovi prvi stali u obranu tuzlanskog kraja, a njihovim objedinjavanjem 10. svibnja 1992. godine prvi formirali brigadu Zrinski za obranu BiH.”
Napominju i da na izložbi ratnih fotografija tuzlanskih brigada nije bilo niti jedne fotografije 115. brigade Zrinski Hrvatskog vijeća obrane, pa niti one o bratimljenju sa 1. tuzlanskom brigadom ARBiH,

Ne spominju HVO, niti ih zovu na obljetnice

“Na središnjem spomen obilježju na Husinu pri obilježavanju godišnjice brigade Hrvatskog vijeća obrane (115. brigade Zrinski) nije se nitko pojavio od gradskih dužnosnika niti bilo tko od pripadnika ARBiH položiti cvijeće i odati počast onima koji su dali živote za domovinu. Također, na pozivnici obilježavanja 16. svibnja dana tuzlanskih jedinica uz poziv pripadnicima ARBiH i MUP-a nije bilo poziva za pripadnike HVO-a, uz zastave ARBiH i brigada nije bilo zastave HVO-a i 115. brigade Zrinski jer za nas poziva i nije bilo”, navode iz Koordinacije braniteljskih udruga domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane

Ovi pripadnici HVO-a se sada pitaju, što se promijenilo u tim odnosima?

“Zašto se povijest, odnosno istina pokušava revidirati, a značaj Hrvatskog vijeća obrane umanjiti, ili možda čak i izbrisati? Kome je to u interesu i kako je moguće da uopće postoje takve interesne skupine koje imaju za cilj gurnuti naš doprinos u zaborav?”

“Nije lijepo zatirati povijest”

Smatraju da je nepravedno da se ratni put hrvatskih brigada koje su sudjelovale u obrani Tuzle i tuzlanskog kraja ne poštuje.
“Oduvijek smo željeli da se naš ratni put uvažava i poštuje, a naši branitelji također zaslužuju biti u prvim redovima svakog puta kada se u Tuzli obilježava djelovanje tuzlanskih jedinica i postrojbi i kada se slave datumi značajni za obranu Grada. Stoga, nije lijepo niti uredu pokušavati zatirati povijest i skrivati istinu i nametati drugačije stavove kada jasno i zapisano postoje činjenice potkrijepljene istinom. A istina je samo jedna, Hrvatsko vijeće obrane sa svojom 115. brigadom Zrinski sudjelovalo je u obrani Tuzle i dalo nemjerljiv doprinos da Tuzla bude ovo što jest – Grad slobode i slobodnih ljudi”, stoji u priopćenju Koordinacije braniteljskih udruga domovinskog rata HVO.

 
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.