Foto: Privatna arhiva

‘SRAMITE SE, PROKLETI BILI!’ HEROINA ŠKABRNJE: ‘Doveli ste Šimpragu. Prevarili ste nas’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Danka Dražina, hrvatska braniteljica koja je prva sa pripadnicima HOS-a “ugazila” u okupiranu Škabrnju, prije nekoliko dana burno je reagirala na najavu dolaska predstavnice Vlade RH Anje Šimprage.

Tom joj je prilikom, kazala je, iz Ureda Vlade potvrđeno da su odustali od te ideje:

“Želim vjerovati da jesu jer teško mi je zamisliti da bi u ovom velikom tjednu prevarili narod Škabrnje. Škabrnja treba molitvu, mir i dostojanstvo. Molitvu za sve svoje mrtve. Mir za preživjele. Dostojanstvo za sve”, zaključila je tada poznata hrvatska braniteljica.

“Došli su po mraku, nepoželjni i nepozvani!”

No,  potpredsjednica Vlade iz redova SDSS-a Anja Šimpraga danas se u društvu premijera Andreja Plenkovića – ipak pojavila u Škabrnji.

Dio Škabrnjana zbog toga je Šimpragi okrenuo leđa, a ponovno se oglasila i Danka Dražina:

“Plenković je u Škabrnju doveo Šimpragu, prevario je stradalnike Škabrnje. Došli su po mraku, nepoželjni i nepozvani baš kao i srbočetnički agresori 18. studenog 1991. Narod Škabrnje im je okrenuo leda. Sramite se! Prokleti bili!”, objavila je na svom Facebook profilu.

Ranije se u medijima oglasio i zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić te se prisjetio događanja iz rata, ali i poslao poruku političarima u susret Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata.




Izričito je spomenuo i Šimpragu.

“Odmah ću reći kako ona u Škabrnju nije dobrodošla. Ja sam protiv toga, Anja Šimpraga i njezin šef Milorad Pupovac trebaju kleknuti i tražiti oprost od hrvatskog naroda. Ako dođe, meni će to biti jako teško kao i većini stanovnika Škabrnje. Vijenac koji će ona položiti, osobno ću, kada se svi maknu, odnijeti na asfalt pred crkvu svetog Luke i zapaliti benzinom.

Neka ne dolazi, nije dobrodošla, to je stav i većine kao i načelnika općine, a na silu ne može. Ona i Pupovac vijence mogu položiti Varivodama, a ne u Škabrnji”, zaključio je Marko Miljanić.




Premijer Andrej Plenković je danas nakon svega dao izjavu.

“Sutra ćemo biti u Vukovaru, danas su tamo Medved i Banožić, niz zastupnika, sutra će u Škabrnju doći članovi vlade”, rekao je i na pitanje misli li da ove godine neće biti poruke političkog jedinstva jer sutra u Vukovaru neće biti predsjednika Zorana Milanovića odgovara:

“Mi smo tamo svake godine”

Komentirao je i mještane Škabrnje koji su molili da Šimpraga ne dođe.

“Ona je s nama došla iskazati poštovanje, došla je u dobroj vjeri iskazati pijetet, razgovarali smo danas s kolegama, razumijem teške traume i osjećaje obitelji onih koji su nastradali, To su užasne patnje, isto tako moramo kretati kao društvo prema međusobnom povjerenju, pomirbi, a dolazak Šimprage u Škabrnju nije ništa što bi odudaralo od politike prošlih godina. Smatram da je za budućnost Hrvatske jedini put naprijed suživot i pomirba”, rekao je premijer.

Zatim je pred mikrofone stala Šimpraga i rekla kako je doživjela prosvjedno okretanje mještana.

“Došla sam čista srca odati počast stradalima, nadam se da ću ovaj datum iduće godine biti u prilici sa svima otići na misu, svatko ima pravo na svoj stav. Na nama je da pomičemo granice, nadam se da ćemo u tome uspjeti. Iskreno, nije jednostavno”, rekla je između ostalog.

 

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.