Facebook

SPREMIO MARTIĆA IZA REŠETAKA! ŠEF EKIPE ZA OČEVID NAKON RAKETIRANJA: ‘Moj zapisnik imao je 2 tisuće stranica’

Autor: Snježana Vučković

Nakon uspješne, munjevite vojne operacije Bljesak kojom je HV oslobodio stotine kilometara okupirane Zapadne Slavonije, uslijedila je grozna odmazda poražene i do koljena potučene tzv. Vojske RSK.

Raketiranje Zagreba – nitko nije očekivao… U dva napada poginulo sedmero ljudi, 39 ih je teško, a 136 lakše ranjeno. Zrinjevac, Klaićeva, Draškovićeva, HNK, Mažuranac i mnoga ostale zagrebačke frekventne destinacije, u jednom su trenu postala mjesta krvi i smrti.

Lazarević: Izašao sam na teren bez dozvole nadređenih

Napad koji je započet 02. svibnja bacanjem kasetnih bombi iz koje su letjeli smrtonosni “zvončići”, nastavljen je i dan kasnije. Razgovarali smo o tome danu sa Brankom Lazarevićem, šefom ekipe za očevid i poznatim krim inspektorom koji je već godinama umirovljen, ali koji jako dobro pamti raketiranje glavnog hrvatskog grada:

“Na teren sam izašao i izveo pet operativaca bez dozvole nadređenih. Situacija na Zrinjevcu je bila kaotična… Automobili u plamenu, jauk ljudi, svuda razasuti zvončići. Rasporedio sam ljude po sektorima i pokušao sačuvati hladnu glavu jer tada još nismo imali pojma hoće li se raketiranje nastaviti. Pamtim i danas tu snažnu eksploziju i goreće automobile ispred policijske postaje Centar”, prisjetio se Lazarević.

Bilo je mrtvih, a policiju je, kaže naš sugovornik, poslao po svim zagrebačkim bolnicama gdje su obavljani razgovori s ranjenim civilima. Uz njegov zapis o očevidu, na stol mu ih je došlo još 20 od ostalih policajaca koji su za to bili zaduženi:

“Presudio” Milanu Martiću

“Moja zadaća je bila da sve to objedinim. U konačnici, napravio sam zapisnik na 2 tisuće stranica, od čega je 147 stranica bila krivična prijava. Zbog svojih spoznaja i zaključaka do kojih je došao vođenjem ovog očevida, bio sam jednim od svjedoka na sudu protiv Mile Martića”.

Lazarević kaže kako suđenje u Haagu pamti kao vrlo težak period:




U Den Haagu sam proveo šest dana i za cijelo vrijeme mog svjedočenja bio sam pod silnim pritiskom odvjetnika”, kazao je Lazarević i pojasnio:

“Bio sam pod pritiskom odvjetnika, a Srbi su u to vrijeme očajnički okretali pilu i sve zločine pokušali prikazati kao urotu protiv njih. Onako kako su tvrdili da zločin koji je počinjen na sarajevskoj tržnici Markale nisu počinili oni nego Bošnjaci, tako su ustrajali u tvrdnji da su Hrvati sami raketirali Zagreb”, rekao je Lazarević.

Haškim istražiteljima to je bilo dovoljno da protiv Mile Martića pokrenu postupak koji je naknadno osuđen an 35 godina zatvora.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.