Udruga Tovarnik

SPOMEN-SOBA ZA MUČENE I POBIJENE: Tovarnik ne zaboravlja na svoje žrtve

Autor: S.V.

“Nakon dugog niza godina i kroz razne projekte na promicanju istine o Domovinskom ratu i stradanju mještana Općine Tovarnik, pokrećem projekt izgradnje i uređenja spomen-sobe svima onima koji su svoje živote ugradili u temelje naše Domovine. Prikupljajući materijale za knjigu o obrani i stradanju Općine Tovarnik u Domovinskom ratu, koja uskoro ide u tisak, i u kojoj će na jednom mjestu biti popis svih žrtava, branitelja, civila i osoba za kojima se još traga na području Općine Tovarnik, rodila se inicijativa za projekt izgradnje Spomen-sobe”, kaže Antun Ivanković.

Središnjii dio spomen-sobe bio bi zid sjećanja, na kojemu će biti postavljene fotografije svih mještana Tovarnika i Ilače koji su izgubili živote u Domovinskom ratu. Uz fotografiju svakog od njih stajat će njegovo ime te godina rođenja i smrti. Drugi dio  bio bi posvećen ubijenom svećeniku Ivanu Buriku. U memorijalnoj zbirci bili bi izloženi predmeti, dokumenti i ostala građa sačuvana poslije smrti vlč. Ivana Burika, a svjedočili bi također o stradanju ovoga dijela Srijema i Tovarničana u Domovinskom ratu te imali vjersko, povijesno i kulturno značenje.

U spomen-sobi bili bi izloženi različiti materijali s tematikom Domovinskog rata na području Općine Tovarnik (knjige, fotografije, video materijali, dokumentacija, isječci iz novina, vrijedna svjedočanstva ratnih događanja, i sl.), s ciljem da budu dostupni građanima i drugim zainteresiranim osobama. Izloženi eksponati i videomaterijal trebali bi služiti za potrebe edukacije budućih generacija, ali i kao mjesto trajnog sjećanja.

Cijeli kompleks bit će povezan prostornom blizinom s Matoševim memorijalnim zdanjem i crkvom sv. Mateja, te bi time Tovarnik dobio vjersko i kulturno središte, kao i mogućnost turizma istih predznaka.

“Izgradnjom i uređenjem spomen-sobe pokazat ćemo svoju snagu, volju i odlučnost da se od zaborava sačuvaju sve žrtve, poginuli, ubijeni i nestali branitelje s područja naše općine. Držim da će općina Tovarnik s načelnicom Ružom Veselčić-Šijaković na čelu i Općinskim vijećem razmotriti i podržati ovu hvalevrijednu inicijativu. Isto tako da će i ostale institucije, pa i pojedinci imati razumijevanja i na svoj način, prema mogućnostima, pridonijeti provedbi ove inicijative”, smatra Ivanković.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.