Foto: Screenshot/Domovinski rat

Šokirani Stjepan o Pakracu: ‘Bokte maz’o, otvorim hodnik a on pun četnika’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

U danima smo obilježavanja početka Domovinskog rata koji je započeo prvom razmjenom oružane paljbe u noći sa 01. na 02. ožujak 1991. u Pakracu.

Sve je postalo jasno kada je u policijskoj postaji Pakrac 1. ožujka 1991. zakazan sastanak na kojem je razoružano 16 policajaca Hrvata te je načelnik Jovo Vezmar uz pomoć policajaca srpske nacionalnosti preuzeo postaju u svoje ruke. Ipak, treba napomenuti da neki policajci srpske nacionalnosti nisu podržali pobunu, dok su neki nesrpske nacionalnosti uspjeli iznijeti oružje iz postaje te ga sakrili.

Jedan od onih koji nije želio predati oružje hrvatski je policajac Stjepan Grgić. Ispričao je kako je na naredbu da preda oružje jednostavno rekao “ne dam”, ali i onome što je uslijedilo.

“Ne dam oružje”

“Onda sam se digao i rekao ‘ja oružje ne dam’ i tad je nastao tajac. Kad sam otvorio vrata od hodnika, bokte mazo… Pun hodnik četnika… Krenem nazad, oni svi stali i gledaju u mene. Opet ponovim ‘ja oružje ne dam’ a oni svi puške u vis”, ispričao je u podcastu povjesničara Borne Marinića.

Srećom, već drugoga jutra prema gradu su krenule posebna jedinica policije PU Bjelovarsko-bilogorske “Omege” pripadnici Antiterorističke jedinice “Lučko” i Jedinice za posebne zadatke “Rakitje”, koje su zajedno ušle prvo u zgradu općine, a zatim bez otpora i u zgradu policije.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.