Wikipedia

ŠOKANTAN PLIVIN IZVJEŠTAJ IZ ’91: ‘Nad bombardiranom Slavonijom nalaze se bojni otrovi’

Autor: Snježana Vučković

Često se poteže pitanje bojnih otrova i oružja osiromašenog uranom koje je pretpostavka je, koristila JNA tijekom Domovinskog rata.

Na ovu mogućnost ukazuje neugodna statistika koja govori o brojnim kancerogenim oboljenjima hrvatskih branitelja, ali i iznad prosječnog oboljenja djece Slavonije i Baranje. O tome je prije četiri godine progovorila dr. Mirjana Semenić Rutko, kao i Jasminka Žužić:

“Djeca umiru, krajnje je vrijeme da se ovo ispita”

”Slavonija je općenito područje odakle nam dolazi neobjašnjivo velik broj bolesnih. Mislim da se nešto čudno događa u Baranji i to posebice u posljednjih nekoliko mjeseci. Dogodi se da nam u tjedan dana dođe njih desetero, to je doslovce eksplozija broja oboljelih. Genetika definitivno nije uzrok bolesti kojih je sve više pa ću moliti struku da objavi koliki je stvaran broj oboljele djece, iako liječnici očigledno nisu skloni objaviti taj zastrašujući podatak. Općenito se može zaključiti da je broj rođene djece sve manji, a broj oboljelih sve veći, što pokazuje da nešto nije u redu, čini se, posebice na ovom području’, upozoravala je Žužić čije se zapažanje u potpunosti poklapa sa zaključcima djelatnika vukovarskih ambulanti.

”Krajnje je vrijeme da se sve ovo ispita, iako, ako se naše sumnje i ispostave točnim, šteta je učinjena. Povratka nema i bojim se, dokaže li se da su oboljenja rezultat korištenja nekog streljiva sa osiromašenim uranom ili slično, moglo bi doći do raseljavanja i bježanja s ovog područja. S druge strane… Roditelji zaslužuju saznati istinu jer ta djeca umiru u strašnim mukama”, potreseno nam je kazivala Jasminka Žužić koja je željno iščekivala da se netko sjeti doći i malo temeljitije izanalizirati vodu i tlo.

Iako je od ovog našeg razgovora sa sugovornicama Semenić Rutko i Žužić prošlo dosta godina, ozbiljnija istraživanja nisu se dogodila do danas. Novo svijetlo na ovaj slučaj, sasvim slučajno, bacila je ispovijest i prisjećanje hrvatskog branitelja Ivana Dujmića za Hrvatsko Obrambeno Štivo:

Branitelj se prisjetio upozorenja iz Plive

„Kad se sjetim jeseni 91. u Nuštru, ne mogu se osvrnuti iza sebe, a ne vidjeti cijelo selo upleteno u sivo-bijelu paučinu. Što je ona bila i odakle tamo baš na području koje je bilo granatirano dalju i noću? Kada bih ulovio nešto vremena i otišao Dodge-om pomoći do roditelja, bili bi to trenuci odmora i uživanja u juhi moje mame i razgovoru s ocem! Sjećam se kao danas kada sam došao kući jedan dan…Televizor je bio ugašen, no radio je bio upaljen i čulo se priopćenje sa njega iz Plive, u vezi paučine koja je vjerojatno donesena na analizu stručnjacima koji su bili uposleni u tom divu. Glasilo je kratko i jasno: 

“Priopćenje za javnost! Stručnjaci Plive su uzeli na analizu tvari koje su prikupljene na području koje je granatirano svaki dan i na koje su bacani bojni otrovi, u vidu paučine! Molimo pučanstvo neka bude na oprezu jer se radi o živčanim bojnim otrovima, čiju krajnju formulu su napravili stručnjaci Jugoslavenske narodne armije. Krajnji sastav nam je nepoznat, no iz korijena molekula znamo da je u pitanju vrlo kancerogena i otrovna tvar! Izbjegavajte kontakte sa njom i pokušajte evakuirati sve žitelje onih sela koja su tretirana ovim bojnim otrovom!”

Nakon toga je nastao tajac… Nikada se nitko više nije oglasio u vezi tih otrova koji su bacani na području Slavonije i Baranje! Nitko nije više došao kod nas da bi dalje istraživao… Bar mi nismo znali za to…” prisjetio se Ivan Dujmić.

Teško je, barem ovako laički gledano, tvrditi da je u vrijeme Domovinskog rata korišteno kemijsko oružje, a još teže zaključiti kako to ima veze s učestalim oboljevanjem i smrću slavonske djece. No, nemoguće je ne primijetiti da u Hrvatskoj sve ove godine ama baš nitko od struke nije pokazao brigu zbog poražavajuće statistike o oboljelima u Slavoniji, kao niti zanimanje za jednu ozbiljnu, temeljitu studiju o kvaliteti vode, tla i zraka na tom području.

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.