Foto: Vlado Kos / CROPIX

Šok i nevjerica na suđenju Vojislavu Mediću: ‘To nije taj čovjek’

Autor: Ivan Grandov

Na suđenju Vojislavu Mediću došlo je do neočekivanog obrata. Optuženiku za ratne zločine nad hrvatskim braniteljima Vukovara doveden je u pitanje identitet. Svjedočenje Dragana Puškarića, bivšeg policajca i hrvatskog branitelja, izazvalo je kontroverzu tvrdnjom da postoji drugi Medić koji nije ista osoba kao optuženi.

Puškarić tvrdi da je osobno upoznao oba Medića – jednog koji je bio u Vukovaru te ljeta ’91. i drugog koji se predstavio kao istražni sudac na očevidu na mostu. Opisuje ih kao potpuno različite osobe po ponašanju, stručnosti i izgledu. Njegovo svjedočenje izaziva sumnju u identitet optuženika, što je ključno za ishod suđenja.

Međutim, tužiteljica Mirjana Zubčević osporava Puškarićeve tvrdnje, iznoseći dokumentaciju koja sugerira da Puškarić nije bio na mjestu događaja na koje se poziva te da je smijenjen s funkcije zapovjednika Policijske postaje Ilok prije navodnih događaja. Zubčević također naglašava svjedočenja žrtava koja identificiraju optuženika kao osobu koja ih je zlostavljala u logorima.

Puškarić je u svom iskazu rekao da je od travnja do kraja rujna 1991. godine bio zapovjednik Policijske postaje Ilok, te je u tom svojstvu sudjelovao na koordinacijskim sastancima PU Vukovar, ali i zapovjedništva obrane Vukovara. Jedne noći početkom srpnja, veli, nazvao ga je osobno ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac i rekao mu da sljedećeg jutra treba sa svojim dečkima otići do motela Kunjevci gdje će se susresti s kombi vozilom koje iz Zagreba vozi oružje za Zadru.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

‘Instruktor Medić’

“Rekao mi je da će se ta osoba predstaviti kao instruktor Medić i da ga mi trebamo prepratiti do Zadre. Kazao je i da kombi moramo posebno čuvati od ‘‘merčepovaca‘‘ koji će nam htjeti oteti oružje. Tako je i bilo kada smo došli ispred Mjesne zajednice u Borovu naselju. Odjednom su se pojavili ‘‘merčepovci‘‘ predvođeni Tomislavom Merčepom s namjerom da nam oduzmu oružje, međutim, nakon kraćeg razgovora Zadre i Merčepa, ovi su se povukli.

Taj Medić je bio srednjeg rasta visine do 170 cm, srednjih godina, malo tamnije puti, širih ramena, civilna odjeća gore, a hlače vojne…Imao je kaubojske čizme i bio je jako nespretan, te rekao bih niže intelektualne razine”, kazao je Puškarić, koji je i kasnije susretao tog Medića kod Zadre. No, nastavio je Puškarić, nekoliko tjedana poslije na mostu koji spaja Ilok i Bačku Palanku i kojeg je zaposjela JNA, dogodio se incident u kojem je ubijen vojnik JNA koji je htio prebjeći na hrvatsku stranu. On je kao zapovjednik PP Ilok došao na očevid, ali mu pukovnik JNA Petar Grahovac nije dopustio pristup, kazavši da će doći istražni vojni sudac iz Beograda.

“U pratnji svoje ekipe došao je čovjek visok oko 180 cm, elegantan, u mornaričkoj uniformi, mislim s činom kapetana. Prišao mi je i predstavio se kao istražni sudac Medić. Ja sam zanijemio, jer mi se istog trena sjetio Medića koji je došao u Vukovar. U jednom trenutku upitao sam ga ima li rodbine u Vukovaru, odgovorio je da nema”, rekao je.
Srbin s hrvatskom putovnicom tuži Hrvatsku u Strasbourgu: Ovo je bizarno

‘Konfuzija u glavi’

“Meni je bila konfuzija u glavi. Dva Medića u isto vrijeme gotovo na istome mjestu, a dvije potpuno različite osobe u ponašanju, znanju, stručnosti… – odgovarao je Puškarić na Filakovićeva pitanja. S Medićem se, nastavio je, ponovno susreo prošle godine kada je i sam završio u istražnom zatvoru u Osijeku.
U šetnji sam vidio jednog čovjeka koji mi se učinio poznatim. Prišao sam mu i upitao ga tko je, a on je rekao da je Medić i tada sam se sjetio da je to čovjek koji je radio onaj očevid na mostu. Ušli smo u razgovor, pričali jedan drugome svoje očajne životne situacije, pa mi je tako rekao da je optužen za ratni zločin. Tada sam mu rekao:

Pa ja znam da ti nisi taj Medić. Kod Zadre je bila neka kreatura koja tebi nije ni slična. Mogao sam bez problema usporediti ta dva čovjeka. Ovaj Medić je bio stručna i časna osoba, što se za onoga koji je bio kod Zadre, ne može reći. Došao sam ovdje zbog istine. Medić u stožeru Blage Zadre bio je jedan primitivac, a Medić s mosta je prije znanstvenik, nego oficir. To su dvije različite osobe po svim elementima uspoređivanja – ustvrdio je Puškarić, koji je potom na Medićev upit ispričao i kako su ga u obiteljskoj kući živi nedavno, uoči samoga Uskrsa, po noći posjetila četiri čovjeka u dugom crnom autu. Nisu se predstavili, već su samo rekli da su iz službi, ali nisu htjeli reći kojih”, piše Jutarnji.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.