Povijest Herceg-Bosne/Kamenjar

SMRT ZAPOVJEDNIKA ‘KAŽNJENIČKE BOJNE’: Tuta i Praljak su bili impresionirani ovim 21-godišnjakom

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan 1993. godine u Sovićima kod Jablanice (BiH) poginuo je legendarni zapovjednik Kažnjeničke bojne Mario Hrkać – Ćikota. O Ćikoti po kojem je 83. domobranska pukovnija iz Širokog Brijega preimenovana njemu u čast, suborci koji svake godine obilježavaju datum njegove pogibije, govore kratko, jasno i sa poštovanjem.

“Taj momak je bio čudo. Legenda među suborcima”, opisuje ga za tamošnje medije Mladen Miloš.

Te riječi potvrđuju i ostali branitelji kojima je Ćikota zapovijedao u nepunoj 21. godini života.

Poginuo u borbi protiv Armije BiH

“Od svega je najupečatljivije bilo kada je Mario-Hrkać-Ćikota dobivao ili uzimao riječ. Tada se u hotelu Park nije mogla čuti ni muha jer je njegova riječ bila zakon, njegova pojavnost je zračila autoritetom od kojeg su zazirali svi, pa čak i General Slobodan Praljak, dok je Mladen Naletilić Tuta u njemu imao najodanijeg bojovnika koji ga nikada nije izdao. Ni u jednoj vojnoj akciji a ni inače”, opisao ga je Vlado Marušić iz čijih riječi izbija poštovanje prema poginulom heroju, iako ga je, kaže, u početku smatrao “običnim pubertetlijom”:

“Promatrajući ga, primijetio sam kako je stasao u jednoga jako snažnog i odlučnog mladića, premda sam ja od njega stariji 10 godina. Čak je karakterno u to vrijeme bio jači od mene, a ono što je mene najviše bunilo je činjenica kako sam ga ja sve do početka Domovinskog rata zamišljao kao jednog pubertetliju koji u našeg susjeda slaže gajbe piva kako bi zaradio koji dinar za svoje potrebe. No, nitko nikada nije mogao pretpostaviti kako se u Mariu Hrkaću-Ćikoti skriva jedan od najvećih junaka Domovinskog rata iz reda hrvatskog naroda. Nitko to nije mogao znati a ni pretpostaviti osim možda njegove majke Janje koja ga je rodila i najbolje poznavala, pa je stoga njegov gubitak njoj i najteže pao.

Mario Hrkać – Ćikota poginuo je u borbi protiv postrojbe Armije BiH koja je uglavnom bila sastavljena od mudžahedina pristiglih iz arapskih zemalja.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.