fbpx
Dogodilo se na današnji dan

SMRT VUKOVARSKOG HENDRIXA: ‘Od siline udara poletjela je njegova duga, smeđa kosa’

Autor: Snježana Vučković

Rođeni Vukovarac Drago Semberac – Ted kao mladić je do iznemoglosti preslušavao ploče rock velikana Hendrixa i Pink Floyda.

Njegov prijatelj i suborac Josip Gudurić kaže i kako su vrijeme provodili igrajući biljar i planirajući odlaske na koncerte, a onda se Ted oženio i ouči samog početka rata dobio sina Dorijana. Početak krvavih sukoba u Vukovaru, njegov je život, kao i živote njegovih sugrađana, neočekivano okrenuo u drugom smjeru…

Snajperski metak u leđa


Samozatajni i nenametljivi Drago Semberac najprije je stao u obranu Sajmišta, no smjena straže u jednoj kući na današnji dan za njega je bila kobna:

“U jednom trenutku vidim Dragu Semberca koji se okrenuo prema nama i ostao stajati na sredini sobe, a već sljedeće sekunde pogođen je snajperskim metkom u leđa. Duga, smeđa kosa od siline udarca poletjela je zrakom i on je pao…”, stoji u knjizi Drage Maksimovića “Vukovar – grad tisuću istina”.

Kobna granata

Drago Semberac – Ted od teškog ranjavanja bio je onesviješten – no živ. U želji da ga spase, suborci su ga umotali u deku i krenuli s pretrčavanjem ceste. Uletjeli su u pakao paljbe… Sva četiri branitelja koji su spašavali Semberca su ranjena, ali trojica se uspijevaju otkotrljati na sigurno. Semberac i Robert Pinjuh ostaju na cesti, a onda između njih pada granata i obojica pogibaju.

“Utkao je sebe u Hrvatsku”

“Mladost nas je nosila na svojim krilima ne sluteći kako sasvim blizu nas raste mržnja čiju klicu u sebi nikada nismo nosili. Nismo o tome pričali, no znam da nije imao srca otići iz Vukovara. Nije mogao tek tako ostaviti svoje prijatelje, uspomene i ideale. Hrabar je, jedan od junaka Vukovara. Drago, utkao je sebe u Hrvatsku”, rekao je Josip Gudurić o ovom poginulom heroju, a prenio Domovinskirat.
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.