fbpx
Udruga 2.gardijska brigada Gromovi/Ilustracija

SMRT PETORICE ‘GROMOVA’: Operacija ‘Brđani’ krenula je po zlu kada su na čistini postali ‘laka meta’

Autor: S.V.

Iako slabo naoružani u odnosu na nadmoćnijeg velikosrpskog agresora pripadnici 2. bojne 2. A brigade ZNG-a, uz dragovoljce 57. bojne Marijan Celjak i pripadnike MUP-a, krenuli su u prvi veći protuudar na sisačkom području. Tog 22. kolovoza 1991. godine cilj akcije je bio zadržati neprijateljsko nadiranje i deblokirati komunikaciju Sisak-Sunja. U žestokoj borbi kod Brđani Ceste poginulo je pet hrvatskih gardista 2. bojne 2. Gardijske brigade Gromovi: Ivica Hrnčević, Ivan Devčić, Osman Muratagić, Žan Marot i Alen Glavan, a 17 ih je ranjeno.

Akcije se prisjetio Davor Smuđ:

“Mi smo trebali vladati komunikacijom Sisak-Sunja. U tijeku noći krenuli smo iz Komareva obilaznim pravcem preko Madžara, Letovanaca, Čakala, Trnjana da bismo izašli na cestu Brđani Kosa. Na neprijateljsko područje ulazili smo bočno i sve što je bilo pred nama prošli smo bez ljudskih gubitaka, imali smo dvojicu ranjenih. Izlaskom na cestu trebalo nas je dočekati pojačanje, međutim kako nikoga nije bilo, desetak minuta kasnije izdata je zapovijed za pokret prema Sunji. Na toj ravnici bilo je jedno uporište ispred nas na otprilike 200-300 metara koje smo uništili. Međutim, neprijatelj je zauzeo mjesto na pruzi s našeg lijevog boka i otvorio pješačku vatru. Od nas 86 ili 87 sedamnaestero Gromova je ranjeno, trojica teško, a dvojica su odmah smrtno stradala. Bila je to teška borba, pucalo se na sve strane, ali pružali smo dobar otpor. Zahvaljujući dragom Bogu koji je spustio jutarnju sumaglicu uspjeli smo se izvući živi jer smo bili izloženi neprijateljskoj paljbi na otvorenoj cesti.”


BIJEG OD SMRTI: 35 000 Baranjaca napustilo je svoje domove. Oni koji su ostali mučeni su i ubijani.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.