fbpx
Foto: Privatna arhiva

SMRT HRVATSKOG ‘SOKOLA’! Zvonko je preminuo na blagdan Svih svetih: Suborci ga oplakuju ‘zbogom, bojniče’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

U utorak 1. studenog 2022. godine, na blagdan Svih svetih, preminuo je veliki čovjek i prijatelj, hrvatski domoljub, umirovljeni bojnik HV-a Zvonko Leko.

Zvonko Leko je rođen 25. siječnja 1957. godine u Vukovaru. Rano ostaje bez oca, školuje se i živi u Borovu naselju sa svojom majkom braćom i sestrom. Bavi se raznim sportovima, ali zbog svoje visine i talenta postaje član Košarkaškog kluba “Borovo” u kojem postaje jedan od ključnih igrača. Zapošljava se u kombinatu Borovo, zasniva obitelj i do Domovinskog rata živi mirnim životom.

Ratovanje započeo kao “Žuti mrav”

Foto: Privatna arhiva

Godine 1991., skupa sa svojom braćom priključuje se obrani Republike Hrvatske. Nakon izbijanja sukoba i napada srbočetničkih hordi i JNA na Vukovar, sudjeluje u borbama u Borovu naselju kao član protuoklopne skupine “Žuti mravi”. Dana 28. rujna 1991., legendarni Blago Zadro, šalje nekoliko ljudi iz skupine Žutih mrava da poginule branitelje Borova naselja otpreme pokopati u njihova rodna mjesta. Kada su se vraćali prema Vukovaru u Vinkovcima su doznali da su pali Marinci i da se više u Vukovar ne može, pa je Zvonko pad grada dočekao braneći Vinkovce. “Žuti mravi” od tada aktivno sudjeluju u pokušajima deblokade Vukovara. Po dolasku Mile Dedakovića-Jastreba iz Vukovara u Vinkovce, njihova skupina organizirano sudjeluje u napadima na Cerić i Karadžićevo, te sudjeluju u obrani Nuštra.


Foto: Jozo Čavar

Ratovanje u BiH i priključivanje “Sokolovima”

Godine 1992. se priključuje obrani Hrvata u Bosni i Hercegovini, a posebno se ističe u lipnju prilikom oslobađanja prostora između Čapljine i okupiranog Stolca. Krajem 1992. godine dolazi u Vinkovce i priključuje se novoformiranoj 5. gardijskoj brigadi u kojoj je obnašao razne dužnosti. Slijedeće godine sa 5. gbr. sudjeluje u obrani Zadarskog zaleđa na prostorima Novigrada, Paljuva, Islama Grčkog i Kašića, u obrani Hrvata u Bosni u Uskoplju u kojem je sa svojom taktičkom skupinom odigrao ključnu ulogu u odbrani. Pred kraj godine je ranjen, ali se brzo vraća u postrojbu, te 1994. godine nakon postavljenja na mjesto zapovjednika 1. pješačke bojne 5.gbr. sudjeluje u operaciji “Zima 94” na prostoru Livanjskog polja prema Bosanskom Grahovu i u osiguranju prostora prema Glamoču.

Foto: Jozo Čavar

Za sobom ostavio tugujuću obitelj i brojne prijatelje i suborce

Operacije Bljesak i Oluja dočekuje izvršavajući zadaće sukladno zadaćama 5. gbr, a nakon Domovinskog rata zbog pogoršanja zdravlja uslijed ranjavanja i stradanja je krajem 1999. godine umirovljen. Nakon umirovljenja aktivno sudjeluje u radu braniteljskih udruga , a posebno u Udruzi veterana 5. gbr “Sokolovi” i u Športskom ribolovnom društvu “Jezera Banja” u Vinkovcima u kojem je bio dugogodišnji član Nadzornog odbora.

Foto: Jozo Čavar

Zvonko je uvijek bio među svojim prijateljima, omiljen u društvu, uvijek spreman pomoći drugima i raditi za opće dobro, pri čemu je najmanje mislio na sebe. Pokopan je 3. studenog 2022. godine u 13.00 sati na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. Zvonko Leko iza sebe ostavio je suprugu, kći Teu, sinove Rudija, Josipa i Dinka i troje unučadi.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.