fbpx
Foto: Screenshot/HRT

SMRT DJELATNIKA HRT-A: Nikola je ubijen usred obavljanja posla 1991.

Autor: S.V.

Na današnji dan, 15. rujna 1991., na Podoštri nedaleko od Gospića, poginuo je djelatnik Hrvatske televizije Nikola Stojanac, voditelj tehnike riječkoga TV centra.

Stojanac je radio od 1967. u radnoj jedinici Odašiljači i veze na Učki, a od 1983. kao voditelj tehnike u Studiju Rijeka. Toga dana po zadatku je došao u Gospić osposobiti vezu iz pošte kojom se u Hrvatsku i svijet slala slika o zločinima agresorske vojske u Lici, odnosno kako bi se prikazalo razaranje Gospića i akcije oko oslobađanja gradskih vojarni. Prilikom obavljanja posla, Stojanca su usmrtile rakete iz zrakoplova JNA koje su razarale grad i šire područje, piše Domoljubni portal.

Nikolino ime uz imena poginulih kolega na spomen ploči

Uz imena još trinaestorice hrvatskih novinara i tehničara, ime Nikole Stojanca zapisano je na spomen ploči pijeteta, na zgradi Novinarskog doma u Zagrebu. Stojanac je život izgubio dolazeći omogućiti istinu o najžešćim napadima velikosrpskog agresora na Gospić, grad na kojeg je opći napad bio pokrenut još od početka rujna.

Grad su branile male domaće snage, stotinjak zagrebačkih dragovoljaca porijeklom iz Like, borbena skupina Tomislava Merčepa, stotinjak policajaca s područja Rijeke, Senja i Kvarnera, borbena skupina HOS-a i drugi. Stoga je Glavni stožer iz Zagreba u Gospić poslao četvoricu iskusnih pripadnika specijalne policije ATJ-a Lučko, predvođenih Mirkom Norcem koji preuzima zapovijedanje gospićkom 118. brigadom, kao i specijalnu postrojbu, dvadesetak pripadnika Bojne „Zrinski“.

Osim što je napadan svim raspoloživim sredstvima, Gospić su ugrožavale snage JNA unutar grada. Osvajanjem oružja i predajom snaga JNA u Gospiću, razbijena je napadačka organizacija u Lici, a pobunjeni Srbi otada su prisiljeni na obrambena djelovanja. Nažalost, zbog toga je Gospić platio visoku cijenu, i uz Vukovar postao najrazrušeniji grad Hrvatske.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.