Foto: Niksa Stipanicev/Cropix

‘SMRDI NA NAMJEŠTANJE!’ Milanović skeptičan: Pripadnik brigade koju je odlikovao osumnjičen za ratni zločin

Autor: Snježana Vučković

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u utorak da mu optužnica protiv pripadnika 103. brigade HVO u Derventi za ratne zločine nad civilima, podignuta nedugo nakon njegovog posjeta toj općini u Bosni i Hercegovini, “smrdi na namještanje” i da je znao išta o tom navodnom zločinu, da bi drukčije pristupio posjetu.

Podsjetimo, Milanović je bio u posjetu Derventi 25. ožujka, a tom prigodom je uručio odličje 103. brigadi Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koja je 1992. godine sudjelovala u bitkama za obranu Bosanske Posavine od srpske agresije. Hrvatski predsjednik smatra vrlo indikativnim to što je optužnica optužnica protiv 67-godišnjeg  pripadnika HVO-a podignuta nedugo nakon njegova posjeta.

Pripadnik HVO-a osumnjičen za ratni zločin

Okružno tužiteljstvo u Doboju osumnjičenog P.Ž. tereti ga da je kao pripadnik 103. brigade HVO sudjelovao u ubijanju i zlostavljanju zatvorenih srpskih civila od travnja do svibnja 1992. godine u logoru u zgradi bivšeg Doma JNA u Derventi.

Milanović je prilično uvjeren da se ovo naglo dizanje optužnice protiv pripadnika 103. brigade dogodilo upravo zato jer im je on prethodno uručio priznanja, no također priznaje da bi, da je prije znao za optužnicu – ipak postupio ponešto drugačije:

Milanović: “A možda je i bio zločin…”

“Geneza zločina je geneza zločina. Ako se zločin dogodio. Ja za to ne znam. Da sam znao…Ne tvrdim da se dogodio. I tom putu bih pristupio na neki drugi način”, kazao je i dodao:

“Otišao bih, možda bih izrazio žaljenje, možda bih položio cvijeće, ne znam. Ali ova brzina dizanja optužnice, to je neozbiljno i nije dobro. Trideset godina nisu znali ništa i sad im je trebalo mjesec dana da predlože optužnicu…To smrdi na namještanje. A možda je stvarno bio zločin, ne znam.”

Derventa je među općinama u BiH iz kojih su Hrvati gotovo u cijelosti prognani.




Prema popisu stanovništva iz 1991. godine ondje su živjele 22 tisuće Hrvata ili 40 posto ukupnog broja stanovnika dok ih je na popisu 2013. godine bilo tek nešto više od dvije tisuće.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.