fbpx
Foto: Screenshot

SMAKNUTE ČITAVE OBITELJI! BRIŠEVO: Ovo je najveći pokolj Hrvata u BiH

Autor: S.V.

Pokolj u Briševu 1992., hrvatskom selu između Prijedora i Sanskog Mosta, počinili su pripadnici 5. Kozaračke brigade i 6. Krajiške brigade iz Sanskog Mosta. Ovo je najmasovniji ratni zločin nad Hrvatima u jednom danu tijekom proteklog rata na području Bosne i Hercegovine kada je srpska vojska ubila 67 civila, mahom poljoprivrednika i težaka, potpuno neopterećenih politikom.

Zločin počinjen sa 24. na 25. srpnja 1992. godine za hrvatsku javnost prilično je nepoznat.

Ubijane su čitave obitelji. Iz obitelji Matanović ubijeno je trinaest članova, iz obitelji Buzuk deset, Ivandić devetero, Marijan sedmero, Mlinara i Komljena po petero… Prije nego su smaknute, gotovo sve su žene silovane, a muškarci su bili prisiljeni gledati. Većina žrtava je masakrirana; odsječeni su im nosevi, spolni organi ili uši… Zapaljene su sve hrvatske kuće i crkva, a prije dvije godine su razbijene spomen ploče s imenima pogubljenih.

Screenshot

Izbrisali selo s lica zemlje

Briševo, hrvatsko selo u blizini Prijedora, najveće je stratište Hrvata civila u posljednjem ratu u BiH i još jedan nekažnjeni zločin.

Bivši pripadnik vojske bosanskih Srba Mićo Praštalo koji je, uz ostalo, optužen za sudjelovanje u ovom stravičnom pokolju, počinio je samoubojstvo. On je tada bio na dužnosti zapovjednika jedne bojne iz sastava vojske bosanskih Srba koja je bila uključena u operacije masovnih etničkih progona nesrpskog stanovništva s područja općina Sanski Most i Ključ.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Briševu je živjelo 370 Hrvata. Na popisu provedenom 2013. godine bilo ih je tek četiri, a Briševo kao mjesto sjećanja i pijeteta ne postoji.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.